onsdag 29 maj 2013

Mina ambitioner & MATEN SOM SKYDDAR MOT CANCER (tips tagna direkt ur boken)

Mina ambitioner är att försöka vara hygglig, tillmötesgående, vänlig, bjussa på mig själv, gärna skratta varje dag. Fånga ögonblicket för varje dag/Carpe Diem, hjälpa istället för att stjälpa. Försöka att äta sunt... Suck, i kyrkan fikar man ofta, i många sammanhang, det är socialt och kul. Här krävs det att ha karaktär!
~~~~~~~~~~~~
När du har drabbats av cancer så är det en stor process som sätter igång. Bl.a så görs det en otroligt noga analys om ditt leverne... Emotionell kris, livsstil, stress, tidig mens, hur länge du ammade, genetisk cancer i släkten, p-piller el annan hormonpreparat-preventivmedel, östrogenbehandling, övervikt/BMI mm. Detta är bara ett axplock vad jag kom ihåg.
~~~~~~~~~~~~

Detta är boken jag har talat om, jag har köpt den och här står tips om hur man kan! skydda sig mot cancer. Här är referat ur boken...
 
Snabbguide till ditt cancerskydd:
Ur boken, Maten som skyddar mot cancer 
*Ät frukt och grönt varje dag-minst två frukter och tre portioner grönsaker. Glöm inte bort kålväxterna, färska kryddor, löken, tomatsåsen.
*Ät fisk 2-3 ggr/veckan, viktig D-vitamin, omega -3-fetter och selén.
*Välj bröd med hela korn, gärna bakat m surdeg, välj fullkornspasta, råris, fullkornsris, mathavre, korngryn som variant istället för ris ibland.
*Ät mycket bönor och linser-innehåller cancerskyddande ämnen.
*Drick flera koppar te varje dag, - gärna grönt, håller de viktiga antioxidanterna på konstant nivå. Varva gärna med en kopp choklad  gjord på riktig/äkta kakao.
*Håll en bra vikt, som är rätt till din längd. rör på dig minst 30 min varje dag och gärna några ordentliga motionspass i veckan, så sänker du risken för flera vanliga cancerformer.
*Salta lagom rekommenderat-- 1 tsk salt om dagen.
* Dra ner på rött kött och charkprodukter-eftersom de innehåller nitritsalter-max ett halvt kg kött från gris, lamm, nöt i veckan.
*Hårt stekt, grillat eller rökt är INTE NYTTIGT!-ur cancersynpunkt. Det gäller särskilt kött och fisk.
*Undvik sötsaker-så långt det går. Baka SJÄLV!-med mycket antioxidanter-chokladdessert m mörk choklad eller paj m havregryn m mycket bär och lite socker.
*Undvik eller ät sällan chips el pommesfrites eftersom kolhydrater som hettas upp utan vatten bildar AKRYLAMID!!!!!!!!
*Håll alkoholkonsumtionen på låg nivå-från vinet får du inte bara viktiga antioxidanter utan också cancerframkallande alkohol.
*Försök att sluta röka redan idag, om du inte kan försök att hålla hög halt av antioxidanter i blodet genom att äta frukt och grönt och dricka grönt te.
 
10 EXPERTRÅD SOM ÖKAR DITT CANCERSKYDD.
Ur boken, Maten som skyddar mot cancer 
1. Håll vikten och låt ditt BMI ligga på 18,5-25.
2 .Motionera varje dag.
3. Undvik mat med kalorier och söta drycker.
4. Ät huvudsakligen mat från växtriket.
5. Ät mindre kött och undvik charkprodukter.
6. Drick mindre alkohol.
7. Dra ner på saltet och undvik mögel från spannmålsprodukter och baljväxter.
8. Ät hälsosam mat och inte kosttillskott.
9. Amma ditt barn så får både du och ditt barn skydd.
10. Du som redan drabbats av cancer, följ råden ovan.
~~~~~~~~~~
Tack för att du läste, lev väl och ta hand om dig/er/varandra.

tisdag 28 maj 2013

Det här saknar jag...

... en säker framtid utan sjukdomar och elände. Inte att allt ska gå smärtfritt utan jag vill att den där eländiga oron ska utebli någon gång
...en trygg värld där barnen kan växa upp och leva i
...min mormor, morfar, moster och morbror som inte finns här längre hos oss.
...Amadeus Urra
...självförtroende ? borde lita lite mer på mig själv kanske, att det jag gör duger.
...perfektionism, jag tycker att lagom är bäst.
...rabarber och hallon paj med vaniljsås
...ork
...barnens små mulliga fötter att gosa på, tiden går alldeles för fort.
...att ha ett BMI på 25
...mina bröst, finns substitut men de är inte lika fräsiga
...en garanti på att jag aldrig mer  kommer att få någon slags cancer
...provsvaren på mammografin och ultraljudet. Trots att de tre "knutorna" var 90%  muskel-knutor och fett-knutor så vill jag ha svaret i brevlådan innan jag blir helt lugn.
~~~~~~~~~~~~
I söndags var jag och grattade mamma på morsdag. Barnen och Klas följde med också. Vi åt smarrig krispig marängtårta med hemmagjord kolakräm och grädde och garnerad med vindruvor. YUMMIE!
Jag blev grattad med morsdagspussar av barnen och Cajsa hade gjort en mapp som jag kan samla saker i och skriva mina önskemål och tankar. Fin och finurligt gjord. På tidig em när Klas jobbat färdigt så blev jag bjuden på Lilla krogen i Värnamo. Och där efter i godan ro åkte vi till Gnosjö och grattade mamma. PALTKOMA hela kvällen sedan.
~~~~~~~~~~~~~
En mor~ En mor finns med från början
som källan till ditt liv.
Med kärleksfulla blickar
hon följer varje kliv.
Sen livets första måltid
har hon bjudit dig att smaka.
Hon ger dig av sin omsorg
utan krav att få tillbaka.
Hon tas så lätt för given
som lindring av besvär.
Och sällan blir hon tackad
och sedd för den hon är.
I livets alla skeden
förblir hon dock densamma...
Din alldeles unika
högt älskade mamma!
~okänd
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fredag 24 maj 2013

Min favoritplats & info om bröstrekonstruktion

Jag har egentligen ingen si så där favoritplats, men jag trivs så otroligt bra på Norlid, där mamma och pappa bor. Min mormor och morfar bodde där innan och det är förknippat med så många roliga minnen, även tragiska men de roliga överväger tungt!
Min mormor sa alltid vackra Norlid, och som vuxen förstår jag precis vad hon menar. Lugnet, stillheten, ängarna som blommar och enkelheten i naturen. Nu har ängarna börjat att blomma, först vitsipporna, häggen och därefter totalexploderar ängen med alla blommor och orkidéer.
Någon slags ro infinner sig när jag kör bilvägen upp och jag tänker på mormor och morfar och hur priviligierad jag är som har varit där mycket som barn.
***
Förra tisdagen när jag var på kirurgen frågade jag lite om ev återuppbyggnad av brösten. Jag berättade för U.S hur illa jag tycker om min kropp osv, vilket hon har full förståelse för. Hon berättade igen att om man lägger in kuddar så skuggar de ev. nya knölar/metastaser mm. Skulle man behöva ta biopsi så är det lätt att komma åt fel och så skadar man proteserna. Det som skulle vara bra för mig är om det skulle gå att bygga upp med den egna vävnaden från magen som vi kallar inom cancerkretsar en sk. "magtutte". Men om jag inte kan göra detta då frågade jag. Då frågade jag istället om man kunde fixa lite med magen så kroppen blir symetrisk i all fall. Man kan, sa hon men, då är det så att du måste ha ett BMI på 25 för att överhuvud taget få göra det. Men OM du har gjort gastric bypass så gör de en förbättring/förändring av din mage.
Ja, nu har jag ju inte gjort det så jag kan känna mig blåst på det och jag har en otrolig lång bit för att komma ner till 25 i BMI.
***
Den här veckan har det varit den sista veckan med barngrupperna för denna terminen. Vi har varit ute en del när vädret tillåtit. Terminen har gått fort, väldigt fort. I morgon lördag är det bilrally som avslutning för alla orter i vår församling med avslutning i Forsheda hembygdspark. Jag och Klas kommer att stå vid två av stationerna så mormor och morfar kommer att ta Cajsa i bilen och åka runt.
Jag har haft migrän i veckan och det var en månad sedan jag hade det sist och jag känner mig lite matt i kroppen efter den. Det har varit lite för mycket inplanerat på jobbet och jag får försöka att hålla mig till timmarna jag har så jag orkar med att jobba mina procent.
Idag arbetade jag bara på fm jag ville hälsa på mina goa vän P. Det ger så mycket att träffa henne. Samma resa, samma mål. Kämpa på vännen!

 

fredag 17 maj 2013

Usch...mina rädslor och återbesök.

Min allra värsta rädsla som jag delar med alla föräldrar är att inte finnas där för mina barn. Jag kan bli skogstokig och är totalt nojjig över detta. Känner aldrig något lugn och har alltid en liten med horn på axeln som sitter och skrattar åt mig, medan den med vingar motar den på den andra axeln.
Hur ska jag göra för att samla energi? HUR? Denna vecka har varit som de allra flesta toppenkul på jobbet. Vårt motto i vår församling är Möte Med Mening. Och det har det varit igen, en sådan vecka. Det ger energi för stunden.
När jag är på Norlid så är jag alltid lugn, varför vet jag inte men det bara är så. Jag besökte mormor och morfars grav idag och tittade hur fint det var planterat. Jag saknar dem så mycket, fasen att en del saker inte kan vara för evigt. Men när jag tittar på mina barn tänker jag att: det finns en del av mormor och morfar i barnen, och i deras barn kommer det att finnas en del av dem också... o.s.v.
* * *
Jag var på återbesök i tisdags på kirurgen, den finns inget att skriva ännu och jag ska göra ultraljud mm på onsdag i nästa vecka. Tänk om de kunde vända på det så man hade det gjort innan man har läkartiden. Men samma betingande känsla kommer varje gång jag öppnar dörren där, likaså entré dörren på onkologsidan i Jönköping. Jag mår illa, redigt illa.

I helgen är det konfirmation här i Forsheda, jag har tänkt att jag ska gå och titta på första gruppen. Hoppas, hoppas det håller uppe och att det blir fint väder.

måndag 13 maj 2013

En första...

En första...ja vad var mitt första ord, mama el papa el vad jag har fått förklarat för mig...BULLBULL=bulle. Ja ja, jag var väl matglad redan som liten utploppad...

Min första cykel, en röd med tjocka vita hjul, cyklade i racerfart runt kvarteret. På den tiden hade vi inga cykelhjälmar el gula reflexvästar, el mobiltelefoner om ngt skulle hända.

Första gången jag höll mina barn i famnen efter förlossningen, lycka, euforisk lycka.

Första gången de sa mamma, vilken känsla.

Idag är första dagen på resten av dit liv...gör något bra av det.
Vad kan du göra för ngn idag.

Musiken betyder mycket för mig, jag har alltid lyssnat på musik, speciellt om jag varit "down".
första gången jag hörde Mother med John Lennon så gick den rakt in i hjärtat...Vill du lyssna på den  tryck HÄR.

Likaså Make Me A Channel Of  Tyh Peace - med Sinead O'Connor den lyssnade jag mycket på just när jag hade fått cancerdiagnosen och under min behandling. Min Patricia skickade den på en länk just när jag behövde den...Vill du lyssna på den tryck HÄR

Min första stora konsert jag var på själv utan mina "päron"...Depeche Mode.

En annan som fanns hemma i skivhyllan var Blues stay away from me, med The Notting Hilbillis. Lite annorlunda för att vara mig...men det är orden jag fastnat för. Lyssna på den HÄR

Jag är allätare när det är musik, gillar inte opera eller för mycket klassisk musik annars kan jag lyssna på det mesta.


söndag 12 maj 2013

Att känna sig kvinnlig trots allt...

I torsdags fick jag en total genomgång på mina naglar. Som ni kanske minns så trasade sig naglarna och en del ramlade av när jag fick cellgifter. Och efter cellgiftsbehandlingen så är varken fötter eller naglar speciellt bra. Naglarna är fruktansvärt mjuka. Jag tittar på kort från samma sommar jag fick de första cellgifterna, innan den "döda"hyn och naglar och svullnaden kom. Jag ser friskare ut då än jag gör nu. Denna konstanta svullnad/värk/ och pluffsighet. Jag pratade med en sköterska och hon sa att kroniska lymfpatienter blir oftast pluffsiga/hängiga i skinnet för lymfvätskan töjer ut och det man inte kan ta bort med lymfstrumpor, massage även om man medicinerar blir "segt". Och det är det jag har i kroppen alla redan. Men nu finns denna goa ängeln Lina som har "Linas lilla krypin" och gjorde något med mig som fick mig att återfå känslan av att vara kvinnlig. Hon fixade mina trasiga fula naglar och satte på lösnaglar, slipade och lackade, och lackade och lackade och...och resultatet blev otroligt fint. TACK MIN ÄNGEL!
* Tänk dig att varje morgon du går upp ska du fixa med proteser mm för att se kvinnlig, tja någorlunda kvinnlig ut. Din hy är ful och tunn, din kropp när du tittar dig i spegeln är allt annat än vad den kunde varit, den bubblar numera och jaa, det är segt över musklerna av lymfvätska som inte går bort. Du får lymfmassera minst 30 min varje morgon och samma procedur minst en gång till på dagen/kvällen.
Jag är som Fiona träsktroll, ja jag förlikar mig med henne. Men i torsdags när jag lämnade Linas lilla krypin så kände jag mig kvinnlig, så otroligt fin. Som du ser på bilderna så är hon duktig, nu ska vi bara vänta på att mina naglar ska växa ut så att vi kan använda dem nästa gång jag ska "gelea" dem som jag kallade det ...leeeer... Och tack Lina för den fina pratstunden.
Jag säger som i filmen Star Wars: MÅ KRAFTEN VARA MED DIG/ER.
* I helgen var vi nere en sväng i stugan och tittade till det. Vi var en sväng på Emporia i Malmö, och där var den Schlageryra, överallt. Och på vägen hem åkte vi förbi Turning Torso, jag och Cajsa har länge velat se huset. Jag har fått så ont i fötterna i helgen och mer värk och det beror på att jag har inte kunnat ta Furix tabletterna på tre dagar och då svullnar/trycker det på runt musklerna och därmed kommer det mer värk...men jag håller på att åtgärda det.
 
 

Fina Lina Har intagit sin possition
Läckra färger på naglar
Så skönt att bli ompysslad
Härdning pågår Leeeer
Finis
Jag skulle egentligen tagit innan-kort också men glömde det. Men så härligt att känna sig  kvinnlig, kan ni tänka, jag kände mig kvinnlig, har jag inte gjort sedan... (*)  (*) stympades
 
Cajsa vilar sig lite på Turning Torso
 

torsdag 9 maj 2013

Det här får mig att gråta...

...att se barn ledsna. Inte när de skriker efter saker i affärerna el dyl utan när de är LEDSNA!
Det berör mig när barn far illa. MYCKET! Jag har gått utbildning på RIA-HELA MÄNNISKAN. Men det är inte bara de barnen som hamnar inom HELA MÄNNISKANS ramar det är synd om...utan de som lever i det tysta som ingen kanske ser, uppmärksammar.
Jag pratar varje termin om "Barnens rättigheter" i mina grupper.
Jag blir ledsen när jag ser djur som far illa. Värnlösa små/stora djur som inte kan annat än att existera i människans "vård".
Förra året precis när sommarlovet hade börjat intervjuades några barn/ungdomar från olika delar i Sverige. Deras fasa nu när det var sommarlov var att de inte kunde! äta sig mätta. Det fanns ingen frukost el annan mat hemma. När de gick i skolan var det den enda mat de fick. De fick frågan vad de skulle göra på dagarna nu, och reportern trodde att svaret skulle vara att bada el hänga med kompisar...svaret blev, se om vi hittar mat att äta el be att få något i affären.

Jag måste säga att jag är stolt över mina barn för båda har vid olika tillfällen när vi t.ex varit på semester stått vid ngn glasskiosk el dyl och båda har utan att vi sagt till delat med sig av pengarna till någon som behövt. Bland annat har de valt mindre glass/godis till sig själva och erbjudit någon som inte haft råd el inte pengarna har räckt...på så sätt fick de båda.

Jag har lätt till gråt, är en känslosam människa. Jag är rättvis och gillar inte utanförskap. Jag blir ledsen när jag ser barn som mobbas, far illa bland kompisar. Vuxna är inte mycket bättre ibland.
Jag blir ledsen inombords när vuxna behandlar barn olika. Det spelar ingen roll när, var, hur utan ATT de väljer att göra så. Detta är ett av mina favorit citat...



söndag 5 maj 2013

Kosläpp på Grönlid

Idag var det kosläpp hos Doa på Grönlid. Jag hade först inte tänkt att cykla ut eftersom jag hade så ont i musklerna igen. Men Cajsa var tidigt påklädd och färdig så jag tog fram cyklarna och vi klädde oss varmt så vi susade ut kl kvart i tio. Det är mysigt, och det är synd om de barn som aldrig får vara med om detta, lukta ladugård och se och förnimma den levande miljön. Väl där så var det tipspromenad och Arla bjöd på bulle och mjölk. Därefter så fick man gå runt i ladugården och titta, och Cajsa prioriterade naturligtvis kalvarna först. En liten kalv föddes igår kl 16.00 och var drygt en halv dag gammal...söt? JA! Därefter så tog vi plats så att vi kunde stå bra till så att vi kunde ta kort. Att, det är lika kul att se kossorna varje gång de släpps ut på grönbete. Hoppar, skuttar och så lekfulla...bena fulla med spring.
Carro som var med och hjälpte till denna dag berättade att hon hade med sig Zebra som skulle hjälp till när de skulle ta in korna igen på eftermiddagen. Hon lovade att ringa oss när de skulle in så vi fick se Zebra in action. Sagt och gjort, vi susade iväg en andra gång ut till Grönlid och väl där igen så hamnade vi i hagen och "bromsade" kossorna för att smita ut i hagen igen. Leeer.
Levade landsbygd nära in på, man kan inte bo bättre. Det är så himla kul att träffa barnen man har i grupperna när man är ute så här, man får en liten kram eller så hör man däääär äääär Tiiiina och så står de och hoppar och vinkar. Bästa belöningen någonsin!
Klicka HÄR för att komma till Arlas sida om du vill gå på kosläpp nära dig!!!
 
Lite bilder från dagen:
 Smakar bra med bulle och "en" klunk mjölk. Carro serverade Cajsa.
Drygt en dag gammal kalv som barnen fick klappa. Lovely!
 
 Cajsa.
 Mycket folk kom för att se kosläppet, någon gissade att det var mellan 2500-3000 personer.
 Glad damer som stått inne och släpps ut på grönbete, glädjehopp.
 Lek i hagen
 
 Carros hund Zebra ligger och väntar på kommando...helt fantastiskt att se hunden valla.
Matte och hund, Carro och Zebra 
 

onsdag 1 maj 2013

Det här får mig att må bättre.

Jag mår bra när mina barn mår bra.
Det finns ett talesätt som lyder så här: Man mår inte bättre än ens barn som mår sämst.
Och det stämmer faktiskt. Är barnen glada och lyckliga så är man det själv.
Det som får mig att må bättre är det som jag har gjort idag. Vi har varit ute på Norlid i naturen och plockat grenar. Cajsa hjälpte mormor och morfar med krukor mm och klippte ner växter. Något som gör mig extra lycklig det är mina föräldrars rättvisa. Och med det menar jag att, de har aldrig gjort skillnad på mig och min bror, lika mycket kärlek och lika mycket regler för oss båda= Ramar och vingar.

Likaså deras kärlek till barnbarnen, där är de minutiöst rättvisa. De har engagerat sig lika mycket för alla tre barnbarnen. Ibland alla tre på en och samma gång och ibland var och en för sig, men,  ingen mer än den andra. Och det tror jag att man har igen på när man bli äldre. Framför allt så märker de det själva att alla är lika mycket älskade. Jag önskar att jag själv kommer att handla på samma sätt som de gör. Detta är prio ett på må bättre listan. Idag när vi var ute var den massor av fjärilar, de var nära oss, ville sätta sig på Cajsas arm. En flög runt mitt huvud och vidare till bladen som var bortansade. Det var precis som om de ville säga oss något. Men, jag såg inte en enda fjäder idag. Det sägs att fjärilar kommer med meddelande...

Andra saker är att: lyssna på musik och ibland avslappningsmusik.
Mindfulness.
Planera och fixa med presenter av olika slag, gillar att överraska i stort som smått.
Umgås med vänner.
Resa el åka ner till stugan i Båstad.
Äta en god bit mat med ngt gott till.
Plocka naturmaterial och göra ngt kreativt av det.
Att vara med mina barn på jobbet/grupperna, de ger så otroligt mycket. GLÄDJE!