måndag 25 augusti 2014

Själaringning du fattas mig......och ungdomsmaterial.

Jag satt idag i Dannäs kyrka under själaringningen för min vän som gått bort. Min jobbarkompis tände ljuset i ljusbäraren så jag kunde tända ett ljus. Tårarna strilade nedför mina kinder. Klockorna ekade runt kyrkans gamla medeltida byggnad...finns inga ord för hur vi runt om henne känner. Får man vara arg, besviken och förbanna...såklart! Men stanna inte därvid! Bevara dina minnen, linda in dem och förvalta dem väl.
Jag fick frågan, vad använder du för material i grupperna för barn/ungdomarna.
I verksamheten använder jag mig av div material inköpta bland annat hos Argument förlag. De har en bra blandning av etik/värdegrunds bildande material. Samtalskort som man kan ha nytta av i samling eller diskussionsgrupp. Böcker som man kan använda både i samlingar och på andakter. Men sanningen är den att, använder du dig av detta material ska du också vara beredd att kunna följa upp med ett samtal med enskild individ eller i grupp efter. Lämna sällan ett samtal där frågorna inte blir besvarade. En del måste lämnas obesvarade då man själv får analysera innehållet i berättelsen. Mycket av detta material omfattar etiska frågor. Ett annat har dilemma frågor som man ska reflektera över. Ett syfte med att använda sig av dessa material är att dels ha lite att luta sig mot. Det är oerhört viktigt att ge ungdomarna en nyanserad bild av vår värld, samhälle, relationer, tro, ect och finns det ett forum där man får uttrycka sin åsikt och bli accepterad för den man är och det man tycker så är detta gott.
***
...här är ett litet axplock av det material jag använder mig av...

Tack för att du läste!
Sol på er
Qram Tina

lördag 16 augusti 2014

A deck of cards och vilken specifik ingrediens - gåva har du...?

Skratt, fnitter, och härliga glada tjut ljöd när jag hade övernattningen i Kärda för den gamla juniorgruppen nu mellan fredag och lördag. Övernattningen var i all enkelhet, men det var ett forum, ett ställe att vara tillsammans på under ordnade former. Tonårstankar och fina samtal bjöds det på. Vi började med att bädda och fixa varT de skulle sova. Alla i ett och samma rum. På kvällen  spelade vi traditionell brännboll, rockrings brännboll och 80 - tals frisbee-brännboll. Det där med frisbee är visst en generationsgrej, haha. Men efter övning och skratt funkade detta perfekt. Jag älskade att kasta frisbee när jag var tonåring på glada 80 - talet, och ja, jag var duktig!

Gunnel min kanonfina, duktiga hjälpledare och jag förberedde maten medans hälften av barnen dukade findukning inför kvällens måltid. Killarna var noga med att besticken skulle vara på rätt ställe, desertskeden ordenligt placerad. Servettbrytning som heter duga. Mat - fika och barn/ungdomssamlingar är viktiga komponenter. Det minsta tystaste lilla barn vågar alltid prata när man står i köket och lagar ngt eller rullar chokladbollar el dyl. Finns det utrymme att någon lyssnas på utan att man ska behöva sitta och titta någon i ögonen så pratar även det tystaste lilla barn utav glädje. Nu är detta en otroligt sammansvetsad grupp, så här är man väldigt öppna och ärliga, och pratar gärna om livet med varandra, på lika villkor.


min samling jag hade på natten berättade jag om soldaten  i krig som hade med sig en kortlek istället för en bibel/bönbok i sin ryggsäck. Varje kort symboliserade något ur/om bibeln, ungdomarna lyssnade otroligt duktigt och tyckte detta var intressant.

Idag på dagens samling hade jag följande betraktelse: Hur skulle det kännas om just du åt två msk bakpulver rätt upp och ned, hur skulle du må då, i magen? Det skulle svida i halsen och bränna, rejält skulle det bränna. Det skulle bubbla obehagligt på många vis. Men lite salt, typ ett kryddmått skulle gå bra att äta upp. Om du åt en liter mjöl utan att dricka något till, detta skulle vara förfärligt torrt för dig och en omöjlighet att få ned, du skulle bokstavligen ge upp, men det där fettet på 200 gram skulle du kanske få ned i magen om du kämpade en stund, eller? Jolmig obehaglig känsla skulle infinna sig, nästan så det skulle komma upp igen, kanske! Men om du tar alla dessa ingredienser och rör försiktigt ihop dom och tillsätter sötma,  härligt rinnande söt mjöl så blir det en klump, en lite ostyrlig seg klump men den skulle i alla fall hålla ihop. Tar du denna klump och formar den, formar den lite mjukt med dina varliga händer. Ge den värme, ugnsvärme så växer den, den växer och blir stor av härlig värme. Likaså är det med oss människor. Vi växer när vi får mänsklig värme, omvårdnad, ömhet. Dessa ingredienser ser kanske inte ut att vara så viktiga, var för sig...som vi alla kan känna ibland. Men just den där specifika egenskapen som just du/jag/vi har är viktig. Så pass viktig att vi inte kan vara utan den. Och just det där som du, ja just DU har är viktig i ett sammanhang, där just din gåva, perfektionism behövs, vad det än må vara. Tillåt ingen att se ned/klanka ned på dig, för du vet att just du behövs. Du behövs i din klass, du behövs bland dina vänner, just DU, det finns bara en av dig, och DU är unik!
Jag brukar alltid prata i metaforer när jag har samlingar med barn/ungdomar, det gör det ibland lättare att förstå innehållet.

Efter denna samling kl 02.00 på natten :-) bad kidsen själva om att ha strategi och gruppövningar. De är vana att ha det, vi gör ofta mycket värderingsövningar av olika slag, om livet, förhållningssätt mot varandra om etik och moral och har därefter samtal om det. Nu var det enkla sådana övningar där man står och balanserar på upp och ned vända gymnastikbänkar och bl.a ska man rangordna sig utifrån längd, ålder, datum mm. Detta är intressant, mycket intressant. Dels hur man verbalt pratar med varandra, hur man lägger upp en taktik. Man är tvungna att ta i varandra för att lösa problemen, vilket de gör med råge. En kille grabbade tag i en tjej och bokstavligen lyfte henne då hon hade problem att ta sig förbi, han lyfte henne varligt och mjukt  för att placera ut henne, samtidigt som han själv balanserade för att hålla sig på sin plats. Lär man sig som barn att se varandras olikheter/gåvor, se den andres värde. Våga ta i varandra. Lyssna in vad den andre har att säga för att nå fram till ett resultat. Då tror jag att man kommer att ha ett gott förhållningssätt till andra vuxna när man blir stor. Har en vän som skrev på chatten idag att, barn och ungdomar ger så mycket positiv energi. Så sant! Bra där Mr!

 Har också en mycket nära vän, som en tid har frotterat sig med en sann energitjuv. Dessa minuspoler kan bokstavligen suga musten ur andra. Beklagligt är att minuspoler oftast inte är informativa och kan tillhandahålla vad som utlovats. Kan hända att det alltid har saknats en ingrediens där... Så fina vän, bortse från detta negativa och njut av barnen och dotterns 20 - års uppvaktning i Spanien.

Tack för att du läste!
Lev väl.
Sol på er.

Kram/
Tina




tisdag 12 augusti 2014

Lev nu, lev väl, och lyssna till rösten inom dig! När orden tar slut...får musiken tala...tills sinnet kommer ifatt igen...

Sitter i skrivande stund och planerar inför hösten, ser en fjäril sitta på mitt fönsterbleck, den får mig att stanna upp, jag hör vinden piska mot fönstret och ser träden vajar höstlikt, hälsar och bugar sig majestätiskt. Tänker, de vill påminna mig om att, Tina,  glöm inte att fånga ögonblicken, det basala i livet...
 Första stadiet är alltid planering i tanken, non - stop, inte alltid bra att vara ständigt uppkopplad, då jag ibland blir så hjärnstressad. Jag har en tendens att alltid ha hjärnan "påkopplad" som ett barn uttryckte det, att jag alltid ska finnas tillhands och vara tillgänglig. Fick 2011 i Jönköping på rehabkursen på onkologen en skiva med mindfulnessövningar, avslappning. Skivan är nödvändig för att komma ned i varv, dags att kontinuerligt använda sig av den, kanske. Ligga på Yantra - mattan och sväva bort till ett annat "rum" i sinnet.



Jag ser optimistiskt på vårt arbete och att börja med barngrupperna, och med stor tillförsikt på hösten med allt som komma skall. Kanske blir lite byte av strategi... Men mycket är sig likt. 
Ni som känner mig vet att jag lever i nuet, vill ha ett hyfsad strategiskt upplägg, men LEVER HÄR OCH NU! Fångar dagen, vad den har att erbjuda, kan flexa om snabbt i tanke och handling, en styrka i samarbete med människor. 

Nåväl, sommaren har passerat. Hade fina stunder med barnen i sommar. Var nu sista delen av sommaren med barnen och sonens flickvän i Göteborg. Vi njöt av sommarstaden Göteborg, med trubadurer och skönsång och div shopping, till ungdomarnas glädje :) På kvällen åt vi ute alla tillsammans, även sonens kompis med flickvän som dök upp, kul att se dig igen Gino :) Vi sov över på båten Barken Viking och dagen efter förlustade vi oss på Liseberg.

Jag har haft förmånen i våras och i sommar att fått uppleva många fina stunder och möten med människor jag aldrig träffat innan, är tacksam för detta! Mycket! Jenni min barndomsvän och jag har haft en rolig sommar i Kalmar, glad för att ha återupptagit kontakten med henne igen. Av olika anledningar så tappade vi kontakten, mycket hände i våra respektive liv och div händelser gjorde att vi inte kunde bibehålla kontakten...men en ärlig fin vän kommer alltid att finnas där, hur lång tid man än är ifrån varandra, och det har vi tagit fasta på i sommar. 
Vi har levt i nuet...verkligen.  Jag säger bara en sak Kalmar levererar och Krögers äger! :)

Hösten är på intågande och en ny epok kommer att ta vid. Musik är viktig för mig, lyssnar ofta och mycket. Musik lugnar mig. Musik talar till mig och får mig att "läka", när orden tar slut,  får musiken tala.
Var på trevliga bjudningar i sommar där musiken flödade, och det bjöds på mycket skratt. Det är så roligt när man träffar människor som gillar samma slags musik. Roligt är också att sonen numera är Signad på ett bolag i Usa, Ultra Music. Och hans låt Dirty Sax kommer snart att släppas igen på Spotify, fast denna gång permanent genom Ultra Music.

När orden tar slut, får musiken tala...så sant. Jag länkar två sånger tillägnade min fina vän som som lider, har kämpat länge. Vi träffades på cancer rehab i Jönköping på onkologen. Vi samåkte upp i bilen, vi pratade om livets stora, meningen med livet, vår existens. Ibland satt vi tysta mil efter mil... Två sånger vi spelade högt, högt, är dessa. Hennes favoritsång. Jag lever, med Py Bäckman och vår sång som betydde mycket då, Vart jag mig i värden vänder med Svenska Björnstammen. Vi sjöng så det skrällde i bilen. Det värker i hjärta och själ, inte skoskav utan rejäl förbaskad värk...FUCK CANCER!!!
Du finns ständigt i mina tankar vännen!

Tack för att du läste..
Lev väl..
Sol på er...
Kram/
Tina