lördag 17 januari 2015

Från avgrunden --- till Top Notch

För 5 år sedan damt det ned ett kuvert med kallelse till 40 -års koll på mammografiundersökning (6 mån försenat)...transformeringen därefter är påtagbar. Och väl i hamn, med all fokusering och slit och nitiskt arbete så är resultatet som frisk överlevare slående! Från avgrunden till top notch. Med en fd hårman som ett lejon, så är jag som överlevare aningens tunnhårigare. Men med målmedvetenhet och nitiskt tänk, så är jag med livet i hamn och - 30 kg lättare, på eget bevåg så nöjd.
Ni där ute...GO GO GO! för era mål...Ni klarar dem vad det än är! 
Kortet taget några månader innan jag fick diagnosen 2010
För en kväll blev min kala skalle ett konstverk på min begäran. Ett naturligt sätt att få dela sina tankar på ett kreativt sätt för barnen.


Cajsa hade en önskan att få följa med till Onkologen. När pannan gick sönder i skolan just den dagen jag skulle upp, så passade jag på att ta med henne.

Svullen av cortison o cellgifter här 3/4 av behandlingarna gjorda
Några dagar innan jag bestämde mig att transformera om mig till den gamla vanliga Tina. Bestämde mig att gå ned 30 kg...
Back to basic...
och längre...2014
Tack för att du läste!
Lev väl!
Slutför dina mål i livet!
Kram/Tina

fredag 16 januari 2015

Händer, reagerar= resultat av Torkild Sköld. Cementerar detta begrepp dagligen...

Planera, söka material och göra schema, utskick möten och avstämningar avlöser varandra i en aldrig sinande ström just nu. Mobilisera, och utveckla eller omvandla information från tanke till handling antingen vid skrivbordet, och ute på fältet tar mycket energi och ibland krackelerar det.
Kropp och själ hör samman. Inget tvivel om det. Jag är aningens svag i kroppen efter mina cellgifter jag fick 2010 med bestående kroniska komplikationer. Ett lymfsystem som lagt av och chemo brain, eller KEMO hjärna. Det är ca 20-30 % av de som fått cellgifter som får detta fenomen, med en del biverkningar. I mitt fall har jag lyckats att hantera detta. Jag har "slitit" otroligt för att komma igen efter min hemska cancerresa och jag är nu i land och frisk. Men jag får ändock tänka på hur jag sköter mig och min kropp och min själ. Om jag är down i kroppen så orkar jag inte heller lika mycket i tankens värld.  Likaså tvärtom, om jag är down i tanken så orkar jag inte lika mycket kroppsligt.  Det är en stor tröskel ibland att komma över de gånger jag bokstavligen inte orkar att göra något för kroppen. Men då TVINGAR jag mig att motionera både min kropp och själ. Det finns så många ursäkter. Det jag inte gör får konsekvenser som allt annat man inte väljer att göra för att man ska må bra, såklart. Har lärt mig ännu mer efter min sjukdom att du har "ett" liv, lev det sunt, friskt och framförallt lev det lyckligt.
Jag blir lycklig när jag mår bra, när jag klarar att tänja på gränserna och hamna i mål efter att ha flyttat fram en gräns eller satt upp ett mål och landat i det och kommit hamn.
Har som många andra använt mig av mindfulness, och har gjort detta sedan 2011. Att landa i tanken, att få varva ned är så avgörande i att fatta bra beslut. 2012 den 9 augusti tog jag ett beslut att jag skulle motionera mera och gå ned ett x antal kilon för att leva länge och fortsätta att vara en överlevare. Just för att jag hade ett val. Jag är i hamn där också och jag fortsätter att öva både kropp och även själ.
Själslig motion och peppning, mindfulness och promenader. Torkild Skölds sida som jag går in på dagligen, flera ggr varje dag. Det är just DET som får mig att orka och ser dagligen bra tankar som jag cementerar hos mig själv. Peppande bra citat och berättelser.
Tror inte mannen fattat innebörden av det han lägger ut. Men MÅNGA blir dagligen hjälpt av denna sida. Och efter föreläsningen med honom så kan jag tala om att min syn på livet ändrades. KABOOOM!
Kroppsliga motionen och då pratar vi inte mil av jogging eller maratonlopp. Nada, den motion som blir av är den som är viktig. Och i och med att du gör den där lilla motionen som just du klarar av så ger du din kropp en sådan kick och endorfiner belönar kropp och hjärna.
Men det är i tanken du ska börja och från tanke till handling, målmedvetenhet  är det egentligen inte långt. Och det som hjälper mig dagligen, och åter dagligen är hur jag förvaltar MINA BESLUT, och jag använder mig av Torkild Skölds visdomsord:
HÄNDER
REAGERAR
RESULTAT + -
Hans visitkort sitter fasttejpat mitt fram på min dator så jag dagligen ska se och påminnas om detta förhållningssätt!

Vad händer, hur reagerar jag och vad blir resultatet av av valet jag gjort.
Ibland väljer jag att vara obekväm för att få fram ett bra resultat. Alla beslut är inte bekväma och en del gör för stunden ont. Men det kan vara nödvändigt att det gör ont för att det ska bli en bra sak utav det. Många beslut är svåra, men av erfarenhet vet jag att både på jobb och i privatliv så generera det i något gott efter och man landar i beslutet och man jobbar vidare därifrån. Men huvudsaken är man REAGERAR och gör något. Och alla har ett val. Och du och jag har ett val, hur vi ska reagera för att få det bästa resultatet.
Förklarar ofta för mina ungdomar att de har ett val. Tankens kraft, visualisera, lägg ner energi så blir det bra resultat. 

Tack för att du läste!
Lev väl!
Kram/
Tina

tisdag 6 januari 2015

Dags för motion för knopp & kropp.Och Torkild Skölds Facebooksida.

Dags att ta tag igen att vårda kropp och framförallt knopp. Ska börja med bungypumpstavarna igen. Träningen har legat i träda. Detta är mitt sätt att få styrka. Bokstavligen i kroppen och det innebär att jag mår mentalt bättre också. Jag hittade denna bild på Torkild Skölds sida. Jag vill fortfarande finnas till hands för alla på jobbet i mina grupper och runt omkring mig. Hur ska du orka med det psykisk arbetet om du inte är fysiskt stark. Man har ett eget ansvar för sin hälsa! Thats it! Ingen kan göra det åt dig....tro mig...jag vet efter min kamp att komma tillbaka efter cancerresan. Den som väljer att avstå från den fysiska aktiviteten gör ett dåligt beslut. När jag var som sämst när jag var sjuk kunde jag bara gå i trappan...men banmemej jag gjorde det en och två ggr... även om jag inte orkade...så gjorde jag det. FÖR  JAG  HADE/HAR  ETT  ANSVAR  MOT  MIG SJÄLV.
Hoppas och önskar att jag uppfyller just detta som står på bilden. Vill vara en aktiv mamma. Då krävs det att man även är i fysisk form. Ta sig tid att finna sig själv på flera plan. Något/någon som har hjälpt mig är Torkild Sköld. Var på hans föreläsning i Växjö. Jag följer hnm varje dag. Det första jag gör på morgonen är att öppna Facebook och se vad för vettigt, sunt han har skrivit denna morgon. Många dagar då det har varit tufft så har jag gått in på hans sida/sidor och läst en berättelse eller två
 Eller bara grabbat ett visdomsord och på så sätt orkat vidare.  Ett tips, följ hnm på Facebook!!!
TORKILDS FACEBOOKSIDA

Tack för att du läste!
Lev väl!
Kram/Tina