måndag 22 juni 2015

It´s a fair way of living…INLÄGG PÅ MÖTESPLATSEN OM PERSONLIGT LEDARSKAP PÅ FACEBOOK.

INLÄGG PÅ MÖTESPLATSEN OM PERSONLIGT LEDARSKAP PÅ FACEBOOK.

It´s a fair way of living…

Rättvist liv, vad vi gör med våra liv är vårt ansvar. I möte med andra ligger ansvaret hos oss, och bara hos oss hur vi TAR EMOT hur andra behandlar oss. Rinner det av oss eller klibbar det fast som någon seg sörja som inte går att få bort, som bokstavligen biter sig fast. Alla har vi någon gång varit i situationer där vi inte har varit komfortabla och velat ta oss därifrån. Förvalta då den erfarenheten till ett senare tillfälle då du hamnar i kletet och försöker att ta dig ur. Absolut kommer du då att handla annorlunda.
*
 Vi hör ofta : -” det är inte rättvist att…”
Kan så vara, men tycker man att allt känns hopplöst allt för ofta, att man BARA ser allt det negativa, tappar man faktiskt syftet med sitt liv. Tycker man att livet alltid känns svårt från början till slut, i smått och stort och att allt är svart och en kamp på alla sätt, så blir det inte lätt.
  Det kan vara svårt att bryta ett mönster, antingen om man sitter fast och vill göra något annat som är mer av värde i sitt liv, eller bryta ett mönster för att inte vara den som ständigt och jämt häller den där sega sörjan på andra, dock ser man oftast inte detta beteende själv utan andra får påtala det om och åter om igen. Kan man då ta det till sig när man blir tillsagd antingen av någon man håller av eller kanske av någon med en professionell skolning så har man lättare att gå vidare och göra en förändring, en förändring som kommer att gagna inte bara en själv utan forma ett välbehag hos omgivningen.
*
 För många är det ett stort handikapp att ha detta sätt, man gör sig ovän med många och man blir inte tillförlitlig. Man kan dra med sig andra i ett utanförskap som man själv inte ser, utan som märks allt eftersom. Man har fördomar mot och i möte med männiksor.
Om vi alla med eller utan denna problematik skulle göra en utmaning oss emellan…!
Att vi i våra åtaganden och möten BARA försöker att se det goda och att BARA utgå från ett positivt tänkande och bokstavligen bara vara verbalt snäll i det vi säger…just på prov bara för en dag!  Detta påverkar såklart vår hjärna och du kanske tänker att detta är onödigt, men NEJ alla behöver vi boosta oss med goda tankar om och om igen. Det gör ingen skada, bara nytta.
*
En metafor:
Ta en koll i din kroppsliga bag efter en driver, skjut iväg de där goda orden och rulla fram på fairway med de goda samtalen. Därefter en rejäl sving med järnklubban så du hamnar på green för att sedan putta oss själva framåt till nästa samtal/gemenskap. Hamnar du i ruffen vid sidan om är det bara allt som oftast bara ett tvärkast in på fairway igen J Skulle du mot förmodan hamna i bunkern och det goda samtalet grusas ner, ta din ”S”andwedge och för upp bollen igen för ett gott samtal och klistra på ett ”S”mile…för ett smile smittar av sig.  Går du för långt och kommer out of bounds så är det inte kört, du kan börja om igen…
Bättre lycka nästa gång!

TACK FÖR ATT DU LÄSTE!
LEV  VÄL!


lördag 20 juni 2015

Har du smakat på dina ord...sött, surt eller bitter smak?

Tina Svenssons foto.
Inlägg på "Mötesplatsen om personligt ledarskap" på Facebook
 

Ursäkta – ett ord…
Är dina ursäkter större än dina drömmar, haglar ursäkterna tätt, tar de över? Så pass ofta så att din vision och önskan håller på att grusas igen? Mot din vilja?
*
Kan dock inte förlika mig med citatet: ”det är en mening med allt” utan, som jag påtalat innan finner jag inte en mening med allt som sker, däremot kan det komma mycket gott utav det dåliga som hänt eller sagts, det är ingen ursäkt, ta vara på det negativa och gör något konstruktivt och innovativ...t utav det. I ett ogynnsamt, resultatlöst möte eller samvaro lär man sig ett och annat, tillåt dig att förvalta det negativa som upplevts, se på ett positivt sätt på det som hänt, detta kan generera till bättre möten med andra.
*
I ett sammanhang där någon tagit stor luft eller bokstavligen kvävt situationen finns det mycket att lära av. Personens destruktiva beteende, sarkastiska illasinnade ord går förmodligen inte att ändra på om inte viljan finns där självmant. Ordgemäng och verbalt illaluktande ord har troligtvis östs över. Ursäkter som inte skulle behövt sägas har sagts, bara för att döva och avdramatisera så att lugnet ska infinna sig. Möjligtvis fel person som ursäktar. Det är ingen ursäkt i sig självt, ett förhållningssätt som inte håller i längden. Vad ger det för signaler till bredvidstående om ursäkter sägs där de inte hör hemma? Det kan cementera att det ges utrymme till bredvidstående/efterföljande att behandla och bruka/missbruka samma beteende. Stundtals kan det vara av godo med en ursäkt, men finns stor risk om det är återkommande där de inte hör hemma.
*
Försök att vända det negativa, försök att bygga något positivt utav det, gör det till en omvänd action så inte beteendet får näring och förs över och växer vidare, kan annars bli lätt att det missbrukas. De ord som sägs går inte att ta tillbaka, de bärs med resten av livet. En ursäkt kan sägas, men vad frambringar det i fel sammanhang? Ursäkter tar inte bort känslan att vara betydelselös när fel ord hivas över. Ord som kanske inte var ämnade att sägas men som ändå sades, trots allt, kanske bara för att ett beteende inte bröts i rättan tid.
*
Du är värdefull, ta till dig det goda som sägs – till dig –
Negligera de illasinnade, försök filtrera bort det som inte - är av värde –
De som talar väl om och till dig, finns alla anledning – att behålla –
De tre viktigaste orden till dig själv:
JA
JAG
KAN
*
TACK FÖR ATT DU LÄSTE...LEV VÄL!
Tina

 

torsdag 18 juni 2015

Att se andra och att bli sedd...mötesplats om personlig ledarskap.

I förra inlägget skrev jag om den fria viljan. Detta inlägg handlar om att hjälpa, och att bli hjälpt. Att se, men att även själv bli sedd. Är du som jag, en människa som hänger dig själv till andra, som brinner för att andra människor ska må bra. Som ser människan för vad dom är och hjälper utifrån det. Är du som jag, en som njuter av att finnas till hands och stötta och boosta i vardagen, antingen det är barn, föräldrar eller arbetskamrater eller vänner, eller någon annan som tillfälligt behöver någon i sin närhet och är du en som inte kräver något tillbaks? Citatet här under: -- "korsa aldrig en ocean för människor som aldrig skulle hoppa över en pöl för dig" har olika betydelse utifrån betraktarens öga.
Vad generera det i, om man åter igen ger av sig själv och av sin tid och engagemang och det är vagt intresse tillbaks. Här gäller inte tjänster och gentjänster utan du ser och märker om det du gör uppskattas och då är det lättare att upprepa denna handling. Vad händer annars?
Vad är det som gör att viljan finns att just finnas till hands? Vad händer med det ömsesidigta engagemanget människor mellan om det blir ett enkelriktat körfält.
Att inte kräva något tillbaks, är inte det samma som att inte vilja bli sedd tillbaks. Att vårda de som engagerar sig, och att se dem tillbaks är av yttersta vikt. Att ge av sig och sitt engagemang och finnas till hands om och om igen, och att inte bli uppskattad är som att baka bröd utan jäst, det växer inte och utökars inte.
Vårda noga det som kommer till dig, visa din uppskattning tillbaks. Ta inte bara emot. Har någon korsat en ocean av godhet för dig, ta då snälla, ett steg över pölen för att visa din tacksamhet.
LEV VÄL!
/ Tina
 
 

Där det finns en vilja...Inlägg på mötesplats om personligt ledarskap.

Mötesplats om personligt ledarskap på Facebook. Välkommen att gå med du också.
Tryck här.

Fria viljan,
Är det förnuft – handling som styr vad vi gör med den fria viljan?
Vilka omständigheter är det som gör att vi handlar som vi gör i olika situationer – är det förnuftet som styr de valda handlingarna… eller står det förstärkta egot för porten och låter oförnuftet bestämma. Hur förhåller vi oss till den fria viljan, cementera och möjliggöra och använda sig av positivt goda erfarenheter som upplevts för att göra ett bra val är väl ändå kvintessens på ett utsökt för...hållningssätt för att inte styra eller sänka.
*
Dock är det förbjudet att missbruka den fria viljan för att ta ”överhand” och sätta sig över eller kontinuerligt sänka någon bara för att man KAN. Och att då tycka sig ha sitt eget medgivande för att kunna göra så, kanske sätta sig över någon som är i en situation där någon har svårt att säga ifrån för att det finns starka mänskliga faktorer som gör att man inte orkar/kan säga ifrån eller slå ifrån sig de elaka kommentarer och spydigheter som öses över om och om igen. Att missbruka detta är väldigt illa!
*
Vad händer när någon missbrukar den fria viljan i ett sammanhang? Förtroende bryts, känslor svalnar och dör ut. Det finns inget förtroende kvar när någon missbrukat sitt beteende på ett hänsynslöst sätt. Är det ett återkommande beteende att missbruka den fria viljan, att skada genom att sätta sig över och vara förmer och se ned på andra, så är det enigt mig ingen vits med att kvarhålla den personliga kontakten.
*
Är det ödet som styr våra handlingar eller är det vår egna fria vilja? Fria viljan att ta emot, fria viljan att ta ett beslut där det är ett avslut, den fria viljan att tillåta sig själv… för då generar det i förbättrad livskvalité.

LEV VÄL!
/ Tina