måndag 7 september 2015

Sedd berörd med tankar ord och gärningar...villkorslöst.


God Relation

En känd vetenskapsman fascinerades av delfiner och hur man kunde kommunicera med dem och även träna dem. Han reste därför  till Hawaii för att studera en kvinnlig delfinskötares träningsmetoder. Första dagen när delfinen gjorde sina konster, fick den som belöning fisk. Varje gång den upprepade detta, belönades den med fler fiskar.

Nästa dag när delfinen upprepade konsterna , fick den ingen fisk. Delfinen provade igen och igen, utan någon respons från tränaren. Då valde delfinen att göra ett  helt nytt trick och belönades återigen med en ny fisk. Vetenskapsmannen var mycket imponerad över tränarens sätt att uppmuntra delfinen till att hela tiden göra nya konster.

Efter en vecka hade delfinen förstått att nya konster innebar goda fiskar i belöning och kreativiteten blomstrade i bassängen. Mycket belåten med vad han hade sett gick han fram till tränaren och sa:  - Jag är imponerad. Du vet verkligen hur man ska uppmuntra någon att utvecklas. Jag har hela tiden noterat att du uppmuntrar det önskvärda beteendet. Det enda jag inte förstår är varför du då och då ger delfinen fisk helt utan anledning…

-          Det finns visst en anledning, svarade tränaren. Det är för relationens skull.
-          UTAN  EN  BRA  RELATION  KAN  VI INTE  UTVECKLAS  TILLSAMMANS.  
*
Vikten av att vårda en relation är att uppmuntra, berömma och se varandra och göra det där lilla extra fina som ligger utanför ramarna. Den andres önskan att bli berörd och sedd med dina tankar ord och gärningar bör bekräftas.

Att visa en människa att man respekteras för just den man är, utan att behöva bevisa något, är det finaste du kan ge någon, villkorslöst.


Lev väl.
/ Tina

söndag 6 september 2015

Vem klappar själen?


Att toucha själen…
Man kan med godhet beröra en människa på många sätt, några är verbalt, mentalt och kroppsligt.
*
De gånger du känt att någon berört din själ, kittlat ditt sinne och fått dig att le & skratta, sett dig och berört ditt yttre, accepterat dig och även berört dig med goda ord, mitt råd, dessa människor ska du knyta an till. Hur känner du dig efter ett möte med dessa människor, visst vill man ha mer av dessa goda möten? Kan du plocka fram känslan att få taktil – hudnära beröring, vad det gör med dig och hur väl du mår i samklang med dessa människor och denna känsla. När någon vidrör din arm, stryker dig på kinden eller över huvudet, håller dig i sina armar vad visar det?  Man kan beröra någon med blicken och ord kan då vara överflödiga. Vad kan hända vid första ögonkastet, första mötet – vad är det som fastnar som vi vill utforska mer av? Detta är något vi skall lära våra unga, att våga visa och beröra andra med goda tankar och känslor.
*
Men… detta kan också missbrukas. Att verbalt och mentalt bryta ner någon för att få sin vilja igenom och växa själv, missbruka sitt förhållningssätt är absolut förbjudet.  Lever man i symbios med respektlöshet är det i mina ögon sett direkt kränkande. Att se sig som förmer och verbalt kränka är något som tyvärr är vanligt. Bryts inte detta mönster så är det så att det förs vidare. Vi vet alla att barnen gör oftast inte som vi säger åt dem att göra utan de gör som vi vuxna gör. Väljer vi att behandla andra illa kan det hända att även de kommer att göra så i framtiden, så som de har upplevt. Kan man av olika anledningar inte sätta stopp så påvisas att det är ett - normalt – beteende och de kommer kanske att återuppta detta sätt som vuxna… för det var ju så det var, ingen påvisade något annat.
*
Skulle man på något sätt stöta på detta, så är det gott om man kan gå in och försöka stötta, om inte de vuxna, så i alla fall de unga. Man kan göra det som anhörig, granne, vän eller någon ”vettig vuxen” i deras närhet. Att finnas till hands kan räcka för att få en neutraliserad dimension av det hela.
*
Att bygga värdegrund hos barn – tonåringar – unga vuxna är vår skyldighet.  De ska få höra att de villkorslöst är älskade och värdefulla, även om de inte kan prestera och visa resultat. De ska känna att de kan förändra världen utifrån sig själva och sina gåvor. Inte efter någon vuxens egenmäktiga önskan. Att premiera eget tänkande och att utforska sig själv och omvärlden är en självklarhet, med de vuxna som stöd och mentorer, såklart!

Tack för att du läste...
Lev väl

/ Tina

Varje dag är en nystart… din omstart!


Varje dag är en nystart… din omstart!
Nystart… behöver inte innebära monumentala planer på en lång resa, ett nytt jobb eller en ny kropp. Som om en ny kropp löser problem. Det kan i.o.f lösa praktiska problem, då jag själv är fd cancerpatient och förstår värdet av ev. nya kroppsdelar, men det är inte lösningen på ALLT.
*
En daglig nystart kan mycket väl handla om att helt enkelt hämta kraft, att du kan unna dig och tillåta dig att dra dig tillbaka och reflektera och tänka stora som små tankar vad som i livet är bäst för dig! Var hämtar DU kraft ifrån för att ha en bra dag, VEM är det som ger dig kraften och mental styrka och ser DIG för att DU ska må bra? Dessa ting är viktigt att ta vara på, de är fundament i ditt liv som är en ynnest att ha runt sig. Ta det till dig – begrunda – behåll och förvalta det!
*
På kvällen när vi ser tillbaka på dagen som gått är det så lätt att fastnar vid sådant vi inte gjort, även om målet var att få till det. Ett dåligt samvete är såklart inte kreativt eller givande när önskan är att blicka framåt. Om du går runt och har dåligt samvete för sådant du inte har gjort, genererar det inget till det kommande livet. Släpp tanken, ta nytt tag och påverka nuet, din framtid - med det som är prio ett för dig, så det blir som du behöver ha det.
*
Har du ställt dig frågan? Vad är min innersta önskan för att vara glad och må bra – vad längtar jag efter? Du vet såklart svaren och har du funderat på vad du själv kan göra för att cementera din längtan? Tillåt dig att ta plats och låt dina pusselbitar bli ett färdigt pussel. Vad andra tycker är irrelevant när dina visioner står för porten. Kom ihåg, du är aldrig för gammal för att göra förändringar på jobb, livsstil, självförverkligande och bygga upp dig själv. Du ska verkligen unna dig och tänka, ja – jag är värd det här! Du – förtjänar – att - vara – rättvis – mot – dig – själv. Då kommer mycket att falla på plats per automatik.
*
När vi står upp för oss själva visar vi omvärlden att behov – önskan – genomförande är av godo. Någon kommer att se och beundra dig och även våga, du kommer vara en förebild som påvisar att vad som-- hänt i livet-- och att du har reagerat-- är kontentan av det viktiga resultatet. Du är bilden före för att någon annan i livet skall våga. För vi alla har haft förebilder – bilden före – en vision.
*
Jag är övertygad att alla har en ”bucket list” – saker på ditt livs ” att – göra – lista”, kanske inte nedpräntad på papper, men ständiga tankar i huvudet och en önskan. Vad finns på din ”bucket list”? Vad är din vision av framtiden – det kommande, din längtan – din vision? Kan du visualisera dig in framtiden…på plats…från tanke – till – handling – och i mål? Försök, för det gör dig gott, att vara på plats i tanken! Du lurar hjärnan om du är på plats - i mål - segern är din!

Tack för att du läste
Lev väl
/ Tina