måndag 7 september 2015

Sedd berörd med tankar ord och gärningar...villkorslöst.


God Relation

En känd vetenskapsman fascinerades av delfiner och hur man kunde kommunicera med dem och även träna dem. Han reste därför  till Hawaii för att studera en kvinnlig delfinskötares träningsmetoder. Första dagen när delfinen gjorde sina konster, fick den som belöning fisk. Varje gång den upprepade detta, belönades den med fler fiskar.

Nästa dag när delfinen upprepade konsterna , fick den ingen fisk. Delfinen provade igen och igen, utan någon respons från tränaren. Då valde delfinen att göra ett  helt nytt trick och belönades återigen med en ny fisk. Vetenskapsmannen var mycket imponerad över tränarens sätt att uppmuntra delfinen till att hela tiden göra nya konster.

Efter en vecka hade delfinen förstått att nya konster innebar goda fiskar i belöning och kreativiteten blomstrade i bassängen. Mycket belåten med vad han hade sett gick han fram till tränaren och sa:  - Jag är imponerad. Du vet verkligen hur man ska uppmuntra någon att utvecklas. Jag har hela tiden noterat att du uppmuntrar det önskvärda beteendet. Det enda jag inte förstår är varför du då och då ger delfinen fisk helt utan anledning…

-          Det finns visst en anledning, svarade tränaren. Det är för relationens skull.
-          UTAN  EN  BRA  RELATION  KAN  VI INTE  UTVECKLAS  TILLSAMMANS.  
*
Vikten av att vårda en relation är att uppmuntra, berömma och se varandra och göra det där lilla extra fina som ligger utanför ramarna. Den andres önskan att bli berörd och sedd med dina tankar ord och gärningar bör bekräftas.

Att visa en människa att man respekteras för just den man är, utan att behöva bevisa något, är det finaste du kan ge någon, villkorslöst.


Lev väl.
/ Tina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar