torsdag 26 april 2012

...ett ögonblick i sänder

I fredags när vi hade personalsamling ringde de från bassängen på sjukhuset och sa att det var inställt p.g.a sjukdom. Så nu har det gått två veckor mellan gångerna igen, och det känns. I morgon är det dags för bassängen, det ska bli så skönt även om det är ansträngt. Har inte haft migrän nu sedan i lördags, det är bra. Kanske p.g.a att jag inte är helt uttröttad...tål att tänka på. Jag har masserat mig så mycket så jag är flammig på huden, gillar inte att det är så, jag får gå i långbyxor i sommar, jag vill inte visa de svullna benen alls.
Det kom information om Lydiagården i veckan. Går allt som det ska så är det tänkt att jag ska åka dit v.19. Jag har även fått tid till cancerläkaren i Värnamo v. 20 och dagen !efter! ska jag på mammografi/ultraljud. Det är konstigt, hur det hänger över en som en tyngd, att jag aldrig kan känna mig riktigt fri från tanken att jag aldrig kommer att vara helt frisk livet ut eller om jag kommer att få tillbaks det...denna spärr vill jag ha bort. Jag hör hela tiden om kvinnor som får återfall. En del klarar av det återfallet också, men så hör man talas om de som aldrig kommer igen, som får lämna allt. Vilken kategori tillhör jag...?

I onsdag var jag på begravning. Vi fick ta farväl av vår goé vän W. Han blev 98 år gammal. En härlig man med många härliga åsikter och han var en fin förebild för oss alla. När jag blir gammal vill jag bli som han. Alltid nyfiken på livet och dess utveckling. Aldrig rädd för något nytt. Delade med sig av sitt härlig sätt. W och hans fru kom och stöttade barnverksamheten när det var familje gudstjänster. Härligt!
I kyrkan sjöng vi bl.a psalmen 249 blott en dag...och jag har inte "sett orden" på det sättet jag gjorde nu...--han ju ger åt varje nyfödd dag, dess beskärda del och smärta, möda, vila och behag--
Det är kanske så att vi måste genomlida en viss del av smärta och dess möda för att sedan finna vilan och då få känna behag.
Inte åka på en räkmacka hit till dit...nopp, utan få göra alla dessa fyra momenten.
--Hjälp mig, Herre att vad hälst mig händer, taga ur din trogna fadershand blott en dag, ett ögonblick i sänder...tills jag nåt det goda land.
Jag skulle behöva ha en post-it lapp på näsan för att påminna mig själv om att bara ta , ett ögonblick i sänder. På kursen fick lära oss SOAL Stanna-upp, Observera, Acceptera, Låt-gå. Ska man "hålla" i många år är det viktigt att vårda sin kropp + själ. Jag SKA sätta av mer tid till mig själv. Dels ska jag ut och gå, dels säga nej till åtaganden som jag känner att jag inte mäktar med att genomföra. När jag brukar göra något gör (gjorde) jag det 110 knyck. Jag får sänka ribban nu, ingen far illa av om jag gör 75 knyck och den som misstycker får gärna göra de andra 25 knycken...Jag ska även använda mig av avslappningsövningarna/mindfullnes.
På begravningen spelade Klas saxofon och på piano kompade en av svärdöttrarna till W. De spelade "Den heliga staden" och det ekade av saxofonen och pianot i kyrkan, jag fick kalla kårar, det var så pampigt och vackert.

Idag på morgonen åkte konfirmanderna buss till Berlin på konfaläger. De ska tillbringa 4 dagar där och kommer hem på söndag kväll. Phille fyller 15- år idag, och vi grattade hnm igår och vi åt extra gott som jag lagat till. Vi sjöng en extra gång idag på morgonen med. Hoppas allt går bra, de är en stor grupp, 29 konfirmander, 3 anställda och 4 föräldrar. Vädret ska bli varmt och solig. De ska besöka ett koncentrationsläger under tiden de är där. Om en stund ska jag ut och gå, får se om jag tar stavarna...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Låt oron få sjunka som stenar mot botten.
Hela ditt liv är ett samtal med honom
som bär universum och bor i ditt hjärta.
Han delar ditt liv både glädjen och smärtan.
Du är en bön, Gud är din bön.
Lovsång. Du är en bön

torsdag 19 april 2012

När jag blir gammal...

Jag och jobbarkompisar har sutit med på några samlingar och intervjuat präster som har sökt till jobbet. Jag känner mig alldeles mossig i huvudet och då kom jag att tänka på den här lilla berättelsen...så här mossig vill jag bli när jag blir "gammal"

När jag blir gammal ska jag ....

När jag blir gammal ska jag klä mig i illblått
med en röd hatt som inte passar till och inte klär mig.
Och för pensionen ska jag köpa konjak och sommarhandskar
och sidenskor och säga att vi inte har pengar till smör.
Jag tänker sätta mig på trottoaren när jag är trött
och vräka i mig när det är provsmakning i butikerna
och trycka på nödsignaler
och dra med käppen utmed kommunens staket
och ta igen för min ungdoms skötsamhet.
Jag tänker gå ut i tofflor när det regnar
och plocka blommor i andras trädgårdar
och lära mig spotta.
Man kan ha gräsliga blusar och lägga på hullet
och äta ett kilo korv i ett svep
eller bara bröd och ättiksgurka en hel vecka
och samla pennor och kritor och glasunderlägg och sånt
i kartonger.
Men fram till dess måste vi förbli respektabla
så barnen slipper skämmas; de tar vid sig
ännu mer än vi, om man skiljer sig från mängden.
Vi ska vara torra och propert klädda och hushålla
med pengarna och göra det som är riktigt
och tänka på vårt eget och barnens bästa.
Men kanske jag skulle ta och öva mig lite nu?
Så att de som känner mig inte blir alltför skakade och
häpna när jag plötsligt blir gammal och börjar klä mig i illblått.

onsdag 18 april 2012

Ledig helg och gruppträning

I fredags var jag på sjukgymnastik och detta var den gamla gruppen jag har gått i. Det är gruppträning med instruktör och den är mycket mer krävande. Det var roligt att träffa de gamla vanliga tjejerna i olika åldrar. Efteråt var jag helt slut benen darrade som spagetti och då hade jag gjort det ganska lugnt ändå. Den nestrans lymfvästskan bara samlar på sig mer och mer. Jag masserar som jag ska men det får bli ett besök snart till lymfterapeuten. Jag måste få mer hjälp. Hon är ledig nu men jag får ringa ngn gång framöver.

I helgen hade Klas ääääntligen ledig helg. Det är 5 eller möjligen 6 veckor sedan. Och påskens gudstjänster på det, tror att det var 11 st på en vecka. Vi var nere i stugan och det var skönt och roligt och avkopplande. Vi var en sväng i Helsingborg på lördagen och handlade kläder till barnen. Jisses vad de växer, byxorna vi tog fram i veckan var alldeles för små. Först var vi på vårt favvo ställe och åt kyckling wraps. Efter det åkte vi till Väla. Väla shoppingcenter har byggt ut och blivit mycket större och till barnens glädje, fått  många fler roliga affärer. När vi var färdiga var vi extremt trötta så vi åkte hem till stugan och lagade kvällsmat. När jag kom till bilen hade Klas och Phille köpt en present till mig på Mediamarkt...gissa om jag blev glad. Det var ett stort stativ till kameran med väska och vattenpass osv.

Innan vi åkte hem på söndagen var vi en runda nere i Torekov. Det ligger bara ca en mil från oss. Jag gillar denna tiden när det blåser och det är alldeles folk tomt. Jag gick med barnen på strandpromenaden. De hade sina kickboards med sig. Vi gick och de sparkade på. Cajsa samlade en massa snäckor på stranden. Väl hemma gjorde hon var sitt fint halsband till mig och henne.
Jag älskar havet och tystnaden. Bara hör en och annan fågel och skvalpet från vågorna.

Helgen gick inte i många knop. Det var bara skönt att vara och inte fixa ngt i trädgården och så. De som tycker att det ser dant ut, de får blunda.

I går åkte Phille kross på den lilla banan här där vi bor. Han hade bestämt att han skulle åka i sin Ung cancer jacka. Han har ett gott hjärta, han kör för alla som har cancer. Jag har förstått att när han har jackan på sig så öppnar det upp för andra att prata om cancer. Många av hans kompisar har kommenterat den och frågat vad det är osv. Härligt!

Har blivit tillsagd att lägga in en bild på  tavlan Cajsa gjorde på lägret. Alla barnens tavlor blev helt underbara. Olika motiv i olika färgkombinationer.
 Cajsas lägerminne från dagslägret vi hade på skärtorsdagen
 Vill också lägga in Philles som han gjorde när han var 9 år, gillar denna tavlan jätte mycket
 Phille och Cajsa på bryggan i Torekov
 Nöjd Cajsa som plockar snäckor

 Vill visa Philles jacka...japp budskapet stämmer

onsdag 11 april 2012

Läger..migrän..påsk..träffa släkten...migrän igen

Det har hänt en del sedan förra inlägget. Dagen efter lägret fick jag en sådan fruktansvärd migrän...kom som på posten. Daglägret var ett höjdarläger så jag får gotta mig i det i alla fall. Migränen kommer allt oftare nu. I helgen har vi träffat släkten. Daniel o Lotta var så snälla att de bjöd oss alla till deras mysiga hem i Växjö. De är så goa, och Lotta är en riktig Småländsk Leila Lindholm. Hon har så god smak när det gäller inredning och sååå duktig på matlagning.

På påskafton var vi hos mina föräldrar i Gnosjö, det är tradition. Och mamma hade dukat upp mängder med mat. En hel buffé med all påskmat ...och påsktårta...en tårta som är halv choklad, halva vanilj. Barnen gillar olika därför gör hon 50/50.
På natten fick jag migrän igen. Denna gången var det värre. Hade tänkt att jag skulle gå till kyrkan på påskdagen men det fanns ingen chans att jag kunde. Fick stanna hemma och bara ligga.

På annandagen stannade vi till hos mina svärföräldrar. Deras mysiga grannar kom också. Det var trevligt att träffa dem. Svärmor bjuder alltid på så mycket gott fika. Om det vore så skulle hon kunna koka soppa på en spik, fixar alltid fram något gott.

Jag har inte varit på vattengymnastiken på två veckor och det känns. Och det hinner bli tre veckor innan jag har tid. Jag svullnar igen så och det hjälper inte med furix. Om jag masserar i ca 30-40 min och tar furix varje dag så hjälper det lite. När jag är och handlar och bär tungt så får jag ont
i vä-armen och den svullnar mer. Vä-överarmen är mycket större än den högra. Kompressions strumporna har jag också ibland, men de skär in jätte mycket i huden så det nästan går hål. Ska ringa framöver till lymfterapeuten och se om jag kan köpa nya.

Jag har fått beviljat att åka till Lydiagården och om allt funkar så ska jag iväg v.19. Den veckan är det för bröstcancer patienter. Lydiagården är ett rehab.center för cancerkvinnor som haft det mycket jobbigt under sin behandling och framför allt efter med alla biverkningar och hemskheter. Jag har inte fått det bekräftat ännu, men Viktoria på onkologen har skickat iväg remissen.

 Lottas cupcakes.
 Påskfika på Norlid.
 50/50 tårtan med halva sidan choklad, halva vanilj
Kusinen Hannah gillade också Lottas cupcakes
Daniel och Lotta. Jaaa jag vet, jag tar inte bra kort...men ville att de skulle var med *leeer*

torsdag 5 april 2012

Back in business


Just nu är jag hemma och mellanlandar med tid för vila. Idag har vi nämligen dagläger för juniorerna i Hånger, Kärda, Forsheda och Torskinge. Vi har lägret här i Forsheda.
Vi har dels varit och bowlat i Värnamo ..läs barnen. Vi hade bokat Roffes buss som tog oss dit.

Därefter gick vi till Apladalen och fikade. Jag körde bilen bort med alla mackor och godsaker. Efter hemfärden från Apladalen bjöds det på mer aktiviteter. Väl hemma höll jag i lägerminne aktiviteten. Barnen fick måla tavlor, vilka fantastiska tavlor, helt otroligt fina.

Nu är det en stunds vila sedan ska Gunnel och jag ner och koka korv mm till 25 barn och 10 ledare.
Det är så tillfredsställande att kunna orka detta idag. Jag ska ärligt erkänna att det känns mycket i kroppen och jag är enormt svullen om armar och händer. Men det värsta kommer i morgon....MEN... det är nu som gäller och jag ÄLSKAR ATT HA LÄGER MED UNGARNA. Alla dessa roliga samtal med dem. Medla när det blir lite ´bråk´. Mysiga stunder då man bara `är´ med barnen. Innan jag gick hem för att varva ner så pratade vi om hur det känns att vara kär och hur man är en bra kompis mm. LIKE A LOT.

Det låter kanske inte så roligt med Skärtorsdagsläger...men roligt det är bara förnamnet, vi har jätte kul. Föräldrarna får hem trötta och goa ungar ikväll. Själv får jag nog med mig en lagom sleten Cajsa hem.
Underbart roligt och tillfredsställande att jobba i Svenska kyrkan

onsdag 4 april 2012

Vänner är verkligen viktiga i var människas liv.

Vänner är verkligen viktiga i var människas liv. Jag hittade detta på nätet...läs och begrunda.
*********************************************************

Människor kommer in i ditt liv av en orsak, för en period eller för resten
av livet. När du förstår orsaken, kommer du också att förstå hur du skall förhålla dig till denna person.
När någon kommer in i ditt liv, är det oftast för att fylla ett behov du har uttryckt. De har kommit för att hjälpa dig genom en svårighet, för att ge dig vägledni...ng och stöd. För att hjälpa dig fysiskt, känslomässigt och
spirituellt.
Det kan verka som om de är sända från himlen, och det är de!
De är där för det du behöver dem för. Så plötsligt, utan att du gör något
fel eller på en till synes opassande tidpunkt, kommer denna person att säga
eller göra något som gör att ert förhållande tar slut. Ibland dör de, andra
gånger lämnar de dig.
Ibland provocerar de dig och tvingar dig att fatta ett beslut.
Det som är viktigt att förstå, är att ditt behov är mättad, ditt öde är
fullbordat, deras arbete är utfört. Den bön du skickade till universum har
blivit bönhörd, och det är nu dags att gå vidare.
Några människor kommer in i ditt liv för en PERIOD, för att det är din tur
att dela med dig, att växa eller att lära. De ger dig en upplevelse, lugn eller bara får dig att le!
Kanske lär de dig eller visar dig något du aldrig gjort förut. Vanligen ger
de dig en ofantlig mängd av glädje. Tro på det* Det är äkta! Men bara för en period.
Livslånga förhållanden lär dig livslånga läxor, sådant du måste bygga upp
för att få en solid känslomässig grund. Ditt jobb är att acceptera läxan,
älska denna människa och använda det du har lärt i andra relationer och
områden av ditt liv.
Det sägs att kärleken är blind, men vänskapen är klarsynt.
Tack för att du är en del av mitt liv, antingen det är för en period eller
för resten av livet."