tisdag 30 november 2010

En annorlunda dag på onkologen...




























Idag efter P gått till skolan åkte C,K, och jag upp till onkologen för behandling. Det var halt, saltet på E 4.an hade inte hjälpt något. Men vi kom i tid i alla fall.

Väl framme så anmälde jag mig i receptionen och gick in och fick mitt namnband direkt och fick även en säng i ett tvåbäddsrum.
Lilla C var ju med och tittade på idag. Hon sa på vägen upp i bilen att --det skall bli så spännande idag!!! Lilla gumman min. Hon hade packat sina ritblock och sin designerväska om det skulle bli tråkigt, men det blev inte så mycket ritat inte!!!
Hon fick fika på pepparkakor och saft med oss, det var bara att ta så många hon ville... Personalen kom fram och hälsade och pratade med C och de satte sig på knä framför henne och la sin hand på hennes ben när de pratade, de är så bra på alla sätt och vis...de ser människan!!!!! C var snabb att hoppa upp i sängen när jag frågade om hon ville ligga bredvid mig och kolla på barn tv...det var mysigt!

Och goa goa Annie som är min sköterska (jag fick lov att ta med henne på bild) visade oss hur en porta chart ser ut och visade C hur man sätter i nålen och förklarade hur slangen går upp i halsen, sedan ner i en åder och stannar precis innan hjärtat och där pumpas cellgifterna ut....så bra berättat. Jag själv lyssnade med stora öron....och nu skrattar ni som känner mig väl, för ni vet att jag inte har stora öron utan mikro små... hahaha

Mamma kom in en runda vid 9.30 ca för pappa skulle vara på läkarbesök kl 9.45 och sedan strålningen efter ju och C följde med mormor ner i 10 min för att hälsa på morfar och hon hade slängt sig om halsen på honom och hoppat upp i knät och kraaaaamat om honom. Folk i väntrummet hade skrattat till när hon gjorde det, det såg antagligen mysigt ut! Sedan kom hon upp och lämnade henne igen.

När pappas behandling var slut kom de upp och väntade tills mina cellgifter var klara. Det var en konstig känsla att ha pappa på undervåningen och jag själv en våning över och båda behandlas....mycket fel!!!!! Efter vi var klara så åt vi lunch på Matilda, restaurangen på sjukhuset, men jag hade svårt att äta, det smakade inget vidare, allt smakar illa igen. Men sällskapet var det bästa i alla fall *leer*
Innan vi åkte vidare så fick barnen sina adventskalendrar som mormor hade gjort i ordning. De är alltid efterlängtade.!!!

Direkt efter Jönköping så hade C en tid på barnhabeliteringen med arbetsterapeut och sjukgymnast så det var att åka dit och öva, de är duktiga. C var mycket duktig och övade på och de mätte hennes arm och det håller sig som det gjort i flera månader nu efter operationen,,,gott!

Väl hemma igen så var det 30 min vila för sedan var det pioanolektion för C. Hennes lärare var så snäll att han bytte dag för igår var hon ju på Luciaövning och missade sitt pianospel. Så det är en trött, men mycket nöjd C som sitter och kollar och slappar framför tv´n. P var med en kompis efter skolan.
Själv mår jag inte så bra just nu. Jag mår illa och har ingen aptit. Tar alla mina kortison tabletter och illamåendetabletter men jag får nog komplettera mer. Hoppas att natten bli någorlunda lugn. Jag är jätte trött och skall försöka få C ganska tidigt i säng även om de har studiedag i morgon, för jag vill själv lägga mig och sova snart.
















måndag 29 november 2010

Prover inför 3:e Taxotere behandlingen

Idag var jag och tog prover inför den 3:e Taxotere behandlingen, jag har bara två stycken kvar efter denna. Proverna var ok, BRA!!!!! De neutrofila var uppe i 6,27. Efter provtagningen var
K & jag bjudna på fika hos S & A E. Gott fika goa människor!!!

När C kom hem hade hon en lapp med sig från skolan där det stod att de var lediga från skolan i morgon p.g.a att de får inte upp värmen till acceptabel nivå... undrar hur kallt det var???
Så det bli två dagars ledighet på raken. Jag tycker synd om lärarna som har det så här.

I morgon efter skolan skulle farmor och farfar komma och vara här hemma när C kom hem fr skolan. Men eftersom de är lediga så önskade C och det har hon gjort länge, att få följa med och titta när jag får behandling. Barnen är jätte välkomna på onkologen. I morgon skall mamma och pappa också upp, vi får se om vi träffas för pappa hade en förmiddagstid till läkaren och strålningen därefter direkt. Det är en konstig situation...både far och dotter behandlas för cancer samtidigt....



Kom jag vill visa dig här innerst inne Där finns en plats jag hade glömt Där har jag funnit ro, 
att aldrig fly mer Där vilar allt jag hade gömt  Där kan jag se mig själv och vara den jag är 
Och nu finns jag här för dig
Ödet var min väg



Den tog mig överallt Tillbaka till mitt liv Ödet var min väg Men nu är jag mig själv 
Nu vet jag vad jag vill  Och jag förstår nu, att mitt liv är till för mig 
// BITAR UR NORDMANS: ÖDET VAR MIN VÄG


C kom hem från övningen till Lucia i Värnamo nu. De har stora övningar, tre timmar idag och på tisdag nästa vecka, och de skall vara där fem timmar innan den 13:e. MASTIGT!!! Så nu äter hon pannkakor och ögonen går i kors...

P följde med en kompis hem efter skolan...de går på högstadiet så de får inte ledigt i morgon. Vilket han hade önskat :)

Jag fasar för behandlingen i morgon eller rättare sagt efter behandlingen för det blir mycket mer biverkningar efter 3:e gången, så det är bara att vänta... hoppas jag får med mig sprutor denna gången med, så att mina vita blodkroppar blir bättre denna gången också.

söndag 28 november 2010

1a advent med kyrkbesök och julskyltning













Morgonen började med att C tände 1a adventsljuset. Ljusen är hemmastöpta från Torskinge.

Efter frukosten tog jag och C bilen till kyrkan. (Jag har ont i kroppen idag.) Det är den finaste tiden på kyrkoåret nu. Så när K kom hem från Torskinge så gick C och han till Bollagården där Tomtetåget började. C ville ha full tomtemundering med hennes "elaka" mamma kunde inte lösa detta utanpå de tjocka kläderna. Hon nöjde sig med sin blinkande tomteluva till sist, med en go jordgubbsmössa under :) . (kortet i mitten med den typiska C minen) :) Jag tog bilen ner för jag orkar inte gå i det tempot så långt.
...vill också gratulera Jonas och Aud till en liten dotter. Kusin nr 3 kom idag vid 14 tiden. GRATTIS!

fredag 26 november 2010

Några bra dagar innan nästa behandling & besök :)














Idag känns det faktiskt ganska ok i kroppen. Jag gick ner till jobbet och fikade idag. Det är alltid roligt att komma ner. Idag så kom P´s första dagisfröken SE på besök, vi fikade och pratade länge det var så kul.
Vi har hunnit med att göra lite julkorv och bakat pepparkakor. Trots att jag var som ett vrak när jag kom hem så var det värt det...är det tradition så är det. Barnen bakade många fantasi pepparkakor.

söndag 21 november 2010

JULKORVSTILLVERKNING



I helgen var vi på Norlid och gjorde julkorv. Rolig tradition sedan jag var liten. Vi turades alla om att göra korv och många blev det...nästan 10 m. Barnen jag och K gillar att äta denna korv med stark senap, potatis, ärtor och sky. YUMMIE!!!!

onsdag 17 november 2010

MIN VÄRDEN VAR BRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YES!!!!!!




Sprutorna har gett resultat yes, yes,yes, vad glad jag är.
Bara vetskapen att de hjälper så kan man stå ut med den jävulska värken......BARA JAG FÅR VARA HEMMA! Jag tar smärtstillande och de hjälper en del. Försökte att gå ett varv runt kvarteret igår och K följde med om jag skulle falla för benen bar mig knappt och det tog evigheter innan vi var runt.

Jag kommer att be att få dessa sprutor efter de andra behandlingarna också för det innebär ju att jag kan vara bland folk i jul och nyår ( i den mån jag orkar) och C är så bekymrad att hon inte kan gå bort på nyår... :) Men med sprutorna så hoppas jag att det ordnar sig.
OM NI BARA VISSTE VAD GLAD JAG ÄR!

måndag 15 november 2010

spruta--farsdag--vila

.... igår kom distriktssköterska AF hit igen. Det var samma goa sköterska som var här i lördags. Igår så skulle hon ta P´s influensaspruta. Medans han satt på stolen nyvaken berättade hon om sin son hur han mådde och hur han reagerade när hon fick cancer. Jag såg att han lyssnade och tog till sig vad hon sa och att han inte är ensam om att känna och tycka vad han känner som tonåring.
TACK AF!!!!

Det blev ingen vidare farsdagsmiddag, jag orkade bara gör spagetti och köttfärssås. Men det blev glass efter i alla fall. När K jobbat färdigt på seneftermiddagen åkte vi en snabbis till Gnosjö för att fira pappa. På vägen hem somnade jag i bilen...fattar inte att jag inte orkar mer än så.
Väl hemma var det dags för dusch och läggdags för C. Jag kröp ner i sängen hos henne för jag både frös och hade värk. När vi låg där sa hon, jag har inte tänkt på att jag har 20 st naglar...jo sa jag 10 + 10 ju!! Mmmm sa hon eller 5*4... (de har börjat med gånger) det bara bubblade i bröstet på mig ja visst sa jag....efter en stunds tystnad sa hon... mmmmmm eller 80 delat med 4,,,då bara brast det...lilla mummsa!!!!
Efteråt gick jag upp och då låg P i soffan och kollade på Jurasic Park, jag la mig skavfötters med hnm och vi kollade färdigt på filmen och låg och pratade.

I går började blåsorna komma i munnen igen och tandköttet och hela gomen är "skrynkligt" och det smakar ruttet i hela munnen när jag stoppar in något.

Pappa är på provsimulering av sin mask idag i Jönköping. De skulle vara där på fm. Hoppas att allt funkar nu så att de kan köra igång som planerat på onsdag med den riktiga strålningen.

Hoppas nu att sprutorna hjälper mig att få upp de vita blodkropparna. Jag skall ta nya prover på onsdag och hoppas att jag inte får någon feber innan dess...HOPPAS HOPPAS HOPPAS!

Denna vecka skall C göra julkorv hos mormor-morfar..hoppas jag kan var med och titta på. P får fixa med julgodiset till jul i stället. Julförberedelser på torpet Norlid = 4:e generationen.
FIN FINT DÈ!!!

lördag 13 november 2010

Nedrans värk

Har sedan i onsdags fruktansvärd värk i hela kroppen. Leder, muskler, skelettet. Jag fick Tradolan, men dem svimmade jag av i går. Surrade i huvudet och jag bara föll ihop. Kan kanske vara en kombination av för lite mat och för mycket värk med, men de på distriktet trodde att det var tradolantabletterna, så idag äter jag bara naproxen och panodil, men så har jag mycket mer värk med...pest eller kolera.
Jag började att ta sprutorna idag själv, de visade mig igår och det var ju inget, mycket ojjande för så lite.
Jag har stapplat från soffa till soffa till sängen o.s.v. Har legat hela dagen. Har försökt att äta lite men allt smakar som sur rutten disktrasa eller något liknande. FRUKTANSVÄRT är det i alla fall. Men jag har pillat i mig lite i alla fall.

Jag får mer värk av sprutorna jag tar. Värken kommer i bäckenet och i ryggen, hoppas bara nu att de gör nytta. När de vita blodkropparna sjunker skall dessa sprutor hjälpa till att sätta fart på nybildning av vita blodkroppar. Men först måste de rasa ner i värde sa de på onkologen, sedan nybildning.

Distriktssköterskan som var här idag har själv opererats för bröstcancer, och hon berättade att Taxotere är väldigt starka. Och att de ger mycket biverkningar, och det känner jag ju...det finns ingen hejd på det... Hon berättade även hur hon hade haft det under sin tid med cellgifter. Hon berättade hur det är att komma tillbaks efter avslutad behandling, hur det är för kroppen att bli någorlunda "normal" igen. Ett mycket givande samtal.

Snart dags att försöka äta lite igen, kanske någon sked yoggi skulle vara gott!!!

tisdag 9 november 2010

andra taxoterebehandlingen gjord

Började dagen med läkarbesök på onkologen. Tyckte att läkaren var bättre denna gången och hon var antagligen mer förberedd och påläst. Fick förklarat för mig att denna behandling är mer krävande än FEC behandlingen....vilket jag känner i kroppen också. Men inte lika mycket illamående men mycket mycket annat...
Fick sprutor (Zarzio) jag skall ta från dag 4 och 8 dagar framåt för att hjälpa de vita blodkropparna att bildas lättare i ryggmärgen, men de kan sjunka ner lågt ändå men det skulle bli aningens lättare för dem att återbildas. Distriktssköterskan skall visa mig hur jag skall ta dem, om jag känner mig orolig sa dem i Jönköping, så kan de hjälpa mig hela tiden, men de kanske är onödigt jag tror kanske jag fixar det själv, men jag vill ju att det skall bli rätt.
Biverkningar på sprutorna är värk i kroppen då runt ländryggen och bäckenet med omnejd. Men, men värk får jag ju ändå sa Linn (läkaren) av Taxotere behandlingen, för det kommer det att bli alla gångerna med denna behandlingen ändå.
Jag fick även andra smärttabletter Tradolan mot värken. Fick även ögondroppar mot mina torra ögon, jisses vad härligt när jag droppade i dem, svalkade så gott.

Och Linn berättade att överläkaren Bengt sa att det är ok med fyra behandlingar så jag får hela kuren. Bra tycker jag. Men kroppen blir lite svagare för varje behandling och det är ju bra att veta. Om allt går enligt planerna så skall jag ha sista behandlingen den 21 december.

Klas och barnen skulle ta influensa sprutan idag för att förhindra en ev. smittspridning till mig. Jag fick min på onkologen men den ger mig max 30 % skydd, men jag tog den ändå och det sa de var ok. Men de sa att det viktigaste var att de anhöriga runt om kring mig tog den. Men P fick inte ta den p.g.a. av sin astma och att han hade lite ont i halsen. Han skulle vänta

Mormor och morfar var och hämtade C i skolan och såg till att hon kom iväg på kören efter att ha ätit mellanmål. C och morfar gick iväg och han var med och lyssnade hela tiden. :) Mormor var hemma när P kom hem och hon grejade med min blommor... för de är mycket finare nu än när jag åkte i morse...PUSS!!!!!

måndag 8 november 2010

Prover inför 2a Taxolbehandlingen

Förra veckan var det allahelgon lov och den flöt undan. På torsdagen överraskades P med att få åka till Falkenbert till sina sysslingar. Mormor körde halvvägs och C och jag följde med i bilen. T barnens pappa körde andra halvan och så följde P med dem hem. Han var till söndagen då vi hämtade hnm. Jag passade på att besöka min moster och fick även träffa mina kusiner, roligt att se dem alla igen. C fick följa med T´s flickvän på cirkus uppvisning, hennes dotter var med....C var lyrisk på vägen hem och pratade och pratade om detta....TACK!!!!!

Idag var jag och tog prover inför behandlingen i morgon. Och de var jätte bra!!!! 6,1 & 4,96... Har du fått något mot det sa sköterskan på onkologen, jag berättade att jag legat inne och att jag fått en massa penicillin. ÅÅÅ va bra sa hon...PASSA PÅ OCH NJUT DENNA DAGEN NU DÅ!!!!! Ja det skall jag...för snart åker de ner igen.
Har en telefontid med läkaren i eftermiddag, hoppas hon är lika possitiv!!!
C och jag var nere på jobbet en runda och delade ut jultidningar, det var roligt att se dem igen. Var ju så länge sedan.

Är lite nervös inför morgondagens behandling, rädd för en ev allergichock igen, men jag medicinerar för fullt. 96 kortison tabletter skall tas under denna behandlingstiden också för att motverka en ev allergireaktion. HÅLLER TUMMARNA!!!

måndag 1 november 2010

Inlagd på sjukhus Kirurg B

Förra veckan kände jag mig väldigt svag och dassig svag i kroppen, orkeslös. På tisdagen hade jag 37,9 i feber. Om det stiger över 38 skall jag alltid ringa upp till onkologen i Jönköping.
Dagen efter, onsdgaskvällen hade jag 38,4 det förklarar varför jag började få ont i musklerna igen. Jag ringde upp till onkologen och de sa att jag måste åka in till akuten och ta blodprover och kolla de vita blodkropparna och att jag skulle packa en väska för några dagar OM jag blev inlagd. K skjutsade in mig kl 19.30 och åkte hem direkt, barnen var hemma själva under tiden.
Blodprover togs och natuuuuurligtviiiiis visade de jätte dåliga värden, under 0,1 .
Ett av värdena hade visat på 0,01....vilken inte är mycket.
Undrar på att jag mådde som jag gjorde.
Jag fick penicillin intavenöst 3ggr om dagen. Och skall även äta penicillin ( ciprofloxacin )nu när jag kommit hem. Idag ligger de bara på 1,26, inte högt det heller men det har vänt i alla fall...

I fredags bad jag K åka med barnen till vårcentralen och kolla om de bär på ngn infektion. Alla tre hade en liten släng av halsfluss, inte mycket men de fick penicillin eftersom jag låg inne och är infektionskänslig.

Jag hamnade på kirurg B, samma avd som när jag opererades. Samma underbara personal, de är fantastiska allihop. Fick ett eget rum och var isolerad med egen toa. Fick inte gå ut mer än på toan. Visst blev det långtråkigt att vara där i nästan 6 dagar. Men dels fanns det ju tv och sedan sov jag MYCKET. Men det värsta var att vara borta från barnen så länge. När jag ringde hem bet jag ihop för att inte gråta utan det kom varje gång efteråt....i floder.

C fick vara hos mormor och morfar fr torsdag till fredag för K jobbade till 22. P ville vara på KU och sedan var det inte länge han fick var hemma själv, och jag hann ringa några ggr och kolla om allt var ok, jag kunde ju inte lugna mig innan K var hemma. Hos mormor och morfar hade C stickat, varit ute och gått, varit i skogen mm mm och framför allt myst.

Idag gick telefonen varm på sjukhuset, tack gode Gud för telefonen den stillar en mammas hjärta mycket... Barnen var hemma själva på fm då K jobbade, det är höstlov. Telsamtal om att ta penicillinen, telsamtal att nu har det gått en timma efter penicillinen nu kan ni äta. Telsamtal --när får du komma hem mamma??? MM MM

Men vilken omställning att komma hem. Jag blir supertrött på en gång. Krafterna tar slut på nolltid. Nu vill det till att inte komma i kontakt med någon som är sjuk el har sjuka hemma hos sig för då kan det vara kört igen. Sprita händerna ofta.

Jag får så fruktansvärt FRUKTANSVÄRT dåligt samvete för att jag inte orkar göra något tillsammans med barnen nu när det är höstlov. Hade varit så kul att göra något bara jag och dem. Hade tänkt åka ut en del med dem, kanske fika, hälsa på någon. Kanske en runda till kusten. Men nu vill ödet detta SÅ VAR SÅ GOD... DU HAR VUNNIT IGEN....JA!!!! JAG ÄR BITTER, OCH KOMMER ATT VARA DET ETT TAG.....