onsdag 28 juli 2010

I dag rakades håret av



I går var 1a dagen jag åte ett helt mål mat. Bara ett med ändå, framsteg...
Idag när jag vaknade och reste mig upp så kliade det något kopiöst i håret/hårbotten. Frisören sa att det är tecken på att håret börja falla. Och när jag kammade mig så var det mer hår än vanligt i borsten ... ööörrkkk. Då satte jag upp 2 st toffsar i håret och tog kökssaxen och kapade av båda toffsarna. Jag blundade samtidigt för det var otäckt att höra "kraset". Ner med toffsarna i påsarna så att vi kunde spara dem. C ville detta!!!! Sedan gick jag ner till K och tårarna bara rann på mig. Jag skall hjälpa dig sa han. Vi tog klippapparaten och han rakade mig, men det räckte inte utan han löddrade in hela håret med lödder och sedan tog han rakhyveln och rakade.
Då var det gjort!!!!!
Min goa ettrige rödhåriga brorsa har rakat sig i sympati med mig *LOVE*
vi är sååååååååååååå snygga.

Så nu är mitt favorit träd och jag på samma nivå. Kargade och inte ett löv/strå på oss.

Tack för titten, på återseende

söndag 25 juli 2010

Söndag 25 juli

Har i två dagar mått mycket illa men får mängder med mediciner för att häva ev uppkastningar...tack och lov för det. Är helt utslagen i kroppen, sover mycket och ligger nästan hela tiden. Kroppen känns som om den skall krypa iväg, och en känsla jag inte kan beskriva. Tack alla för uppmuntrande ord!!! K försöker att få mig att dricka och äta och har gjort mat och månat om mig. C har flyttat in i P´s rum i resesängen mormor sov i och de tycker det är mysigt att sova där tillsammans på natten. K var på Chaparall igår med barnen så att de fick rasta av sig lite och jag fick vila. SKÖNT! Nästa behandling är fredagen den 13e och skall då även få träffa läkaren synd att det blir en ny hela tiden bara. Det skall vara 3 st FEC behandlingar i början, sedan 1 dag i veckan i 12 veckor, då en annan kombination jag inte vet idag. Mellan denna behandlingen och nästa så skall jag ta 2 omgångar blodprover. Hoppas det funkar bättre med provsvaren denna gången...en del svar hade kommit på fredagen men ett var "förstört" så det fick de ta om där uppe. De tog blodprovet i "porten" på bröstet. Håret kommer att rasa om ca 1 v sa de. Jag skall ringa och se om jag kan få hämta min peruk i morgon eller på tisdag. Och ...det är inte den peruken som jag la ut en bild på *leeer* men det hade väl varit något *leeer* ja ja ni känner mig, hade ju varit kul med rasta hår men det hade inte passat sig.

Tack för titten, på återsende

fredag 23 juli 2010

efter behandlingen

Vill bara berätta att jag mår mycket dåligt. Är tung i kroppen , har ont i huvudet, och mår så fruktansvärt illa. Det kommer i vågor. Hoppas på en relativr lugn natt. Kommer att hålla på så här i minst 2 dagar till ev i 5 dagar till sa dem.

kram på er

8 timmar kvar till cellgifterna

I kväll ringde en läkare från onkologen och berättade att det inte kommer att finnas någon läkare på plats i morgon på cellgifts behandlingen. De har ledigt! Men att sjuksköterskerna kan sköta det, att de delegerar över det till dem...
Stackars, stackars sjuksköterskor!!!! Jag litar absolut på dem, MEN Jag hade så många frågor att ställa. Var svårt att komma på dem bara så där i telefonen. Och så hade de inte fått tag på provsvaren jag hade lämnat i Båstad. Jag lämnade numret till Helsingborg, men det hade inte hjälpt, de kunde inte ta emot faxet. Så det blir till att ta nya prover i morgon innan behandlingen. Det var inget hinder sa hon...
Jag vädjade till henne att det skulle finnas ett recept mot illamående, gärna flera eftersom jag inte blir inlagd. Och eftersom det inte finns läkare denna dag så känns det lite som allt hänger i luften.

Läkaren berättade att unga kvinnor mår betydligt sämre än de som är äldre som får behandling. Alla under 50 år får ett speciellt schema över läkemedelsdoseringen eftersom de mår sämre...under 50 år...jag är ju för #¤%&/()=?` bara 40....

Ikväll när jag sa go natt till barnen så har det aldrig varit så gott att krama om dem och puss på dem. För den lilla på 8 år var det viktigt att allt var perfekt innan hon la sig hos pappa K. Alla gosedjur skulle vara med, lampan skulle sättas på laddning, mm mm. P 13 år tog fram resesängen till mormor och tryckte in henne i sitt rum. Där skulle hon ligga i natt. När jag stoppat om honom och skulle gå ut sa han med mjuk röst LYCKA TILL MED BEHANDLINGEN I MORGON MAMMA Det bara knöt sig i magen på mig. Stakars, stackars barn. Hur otrevliga och uppjagade de är mot en ibland så värmer detta om om om igen att när det verkligen gäller så ömmar de om en och bryr sig om en. Det är inte lätt att vara tonåring och ha en mamma som är sjuk. Hur skall man tackla sina känslor, sin vrede när något sånt här händer.
C kommer mer och mer med frågor. Varför? Kan hon få det? Hon har varit involverad i att välja lite hattmodeller mm så det är på en annan nivå. Men även hon är så djup och vårdande i sitt sätt. Men också orolig för att mamma mår dåligt och när jag är ledsen kommer hon direkt och tröstar.

Hoppas bara att de klarar detta bra.

Fick rådet av läkaren att lägga mig och vila och ta det lugnt nu innan behandlingen och sova gott!!! HAHAHAHAHA vilket skämt! Skall bara in och titta till barnen innan jag lägger mig. Annars kan jag inte sova gott.

god natt på er alla

TACK FÖR TITTEN, PÅ ÅTERSEENDE

torsdag 22 juli 2010

Make Me A Channel Of Your Peace - Sinead O'Connor

Dagen före första cellgiftsbehandlingen



14 timmar kvar innan de första dropparna skall in i kroppen....pyton med all väntan.
Vaknade idag efter fyra timmars sömn och var pigg. Fjärilar i magen har jag, och när sjukgymnasten idag sa att jag skall gå upp på mottagningen och kolla om det var lymfvätska i armhålan så var det bara att lyda. Men inte en droppe fanns det...det bara "pös" lite när läkaren drog ut sprutan. Yes...grattis till mig som har en stor påse gäddhäng under armhålan. Får väl dra upp bh´n och trycka till lite extra. Fick faktiskt en hel del förklarat för mig angående grad 3/3 skalan. Skönt, som vi har undrat!!! Cancertumören hade en förmåga att dela sig "MYCKET SNABBT" och det var bl.a en av orsakerna till 3/3 skalan. Onkologen ringde och frågade om jag inte hade tagit några prover. De hade inte fått provsvaren. Som tur var så hade de på Capi i Båstad skrivit ner numret till labb i Helsingborg. Pust! allt i sin ordning får vi hoppas.

Undrar om det gör ont, svider, bränner, eller hur det känns när cellgifterna kommer in i kroppen. Om illamåendet kommer direkt eller en eller flera dagar efter eller som läkaren sa, både och. Får ta och läsa igenom alla papper igen och se om det är något jag har missat. Jag kanske skulle skaffa mig en låtsas tatuering...
CANCER SUGER! Nej...det är inget för mig.

Sjukgymnasten var inte nöjd med rörligheten i vä armen idag heller. Köpte träningsband som jag skall tänja med och fick fler x-tra övningar. Men skönt när man går därifrån och känner att det bränner i musklerna och senorna. För hon verkligen riktigt häver sig på armen och tänjer och knådar.

Det blir till att åka tidigt i morgon, efter ännu en sömnlös natt kan jag tro. Barnens mormor kommer och sover över här i natt. Skönt att det finns någon i huset när de vaknar. Har även en släkting som erbjudit sig att komma hit om det behövs. Personen är utbildad inom vården och finns till hands om jag vill. Jag blir inte inlagd första gången som man brukar bli med denna sortens behandling...det finns inga vårdplatser!

TACK FÖR TITTEN, PÅ ÅTERSEENDE!

onsdag 21 juli 2010

Goa dagar i Tyskland med familjen innan cellg.behandlingen




Efter snabb visiten hemma bar det av till Båstad igen. Telefonsamtal till en mycket föstående mäklare som förstod att vi ville avblåsa försäljningen av stugan. när vi kom ner och barnen berättade för sina kompisar att vi inte skulle sälja blev det jubel!!!!!

Beställde en snabbresa ner till Lubeck i 4 dagar. Hansa park stog på programmet och Hamburg och div shopping blev det i Lubeck och Hamburg. Niederegger choklad och marsipan var ett måste.

Barnen har umgåtts med sina kompisar nere i stugan. Fotboll, basket, eyetoy, bad i Kattvik och fiska krabbor och bad i grannens pol. På väg ner till Lubeck (fredags) ringde jag onkologen i Jkp och frågade om jag kunde ta mina blodprover inför cellgiftsbehandlingen som idag onsdag nere i Båstad. Det kunde jag inte för remissen låg bara inne på data. Men kvinnan jag pratade med lovade att föröka få fram en "handremiss" så snabbt som möjligt så att den EV. låg i lådan när vi kom hem på måndagen. Och YES! det gjorde den. Så ner till Capi kliniken i Båstad för div stick i armen. Bra....för då kunde vi åka på uppvaktning till Falkenberg och gotta oss med släkten ett par timmar istället för att "bara" åka hem för att ta prover. Tänk vad familj och släkt är viktiga i en sådan här situation. Inte bara för mig utan även för mina barn, de stackarna. Och även för K som just nu gör ett hästjobb. Har även underbara släktingar vid kusten som ställer upp. Mot mig mot barnen och K. Mot mina föräldrar.
Jag tänker på dem som inte har några runt sig, som gjort sig ovänner med släktingar el för att de bor för långt bort el inte har några som finns runt dem i en svår situation. SORGLIGT!

Sista kvällen innan vi nu åkte hem för att jag skall få cellgifter, åkte vi ner tillsammans med fam A till Torekov och åt bautastora goa glassar. Och barnen hoppade på klipporna medans vi vuxna lapade in det sista på solnedgången och pratade. Även denna kvällen var så härlig med en fin Torekov-solnedgång.

I morgon dags för sjukgymnasten därefter tid till att läsa in om cellgiftsbehandlingen. Försöker att skjuta det framför mig hela tiden. Jag syter för hur biverkningarna kommer att bli efter. Barnens mormor kommer att vara hos dem medans K och jag är på onkologen i Jkp. Tryggt & bra för dem.

TACK FÖR TITTEN, PÅ ÅTERSEENDE!

tisdag 13 juli 2010

BAD BAD DAY



Idag första besöket på onkologen. Beskedet var att det var den aggresivaste cancern grad 3/3. En MYCKET svår behandling väntar med mycket komplikationer. Fick en suuuper bra läkare som var mjuk och saklig och berättade om om igen när jag ställde alla mina frågor. Han berättade att chansen att klara sig från återfall ökade från 70 till 80% inom en 10 års period om jag tar kemoterapi. Fick även en remiss till att se ut en peruk. Eftersom det är semestertider tänkte jag att jag ringer direkt. Men frissan jag valt hade stängt. De hänvisadfe till deras andra salong i Jkp. Tur att vi var i Jkp. Jag ringde och en annan kvinna på Jönköpingsalongen sa--kom innan 15:45 så hjälper jag dig. Sagt och gjort ner till öster och det blev en beställning gjord. Men vad ful jag kände mig. Söndergråten, osminkad, och alldeles glåmig ....med en peruk på skallen. *BLÖÖÖÖRK* På vägen hem stannade K & Jag till hos svärföräldrarna och hämtade bullar hon hade bakat. Sedan bara det till Gnosjö och hämta C som varit hos mormor & morfar hela dagen. En lyckad dag för C...smultronplockning, måla, rita och experiment. P var hemma med en kompis, fixade lite mickromat själv och fick spela så mycket x-box han ville och bada på badet...även där en lyckad dag!

OJ!!! BAD DAY började med att grannen kom och sa att någon hade skurit sönder 1st däck på släpkärran....vi var dock inte ensamma...i lördags hade minst!!!! 11 st hushåll fått däcken sönderskurna på sina bilar. Men som ett barn sa till mig på jobbet en gång: ---vad gör dé, dé ä en piss i Nilen :)

Så den 23e börjar jag med 1a bahandlingen sedan var 3e vecka igen i 3 omgångar. Sedan fortsatt kemobehandling i 12 veckor med en annan kombination då 1 g i veckan.
K berättar för barnen hur det kommer att bli och ja, det var inte glada miner. Dels för att mamma skall få behandling men även att det sågar itu hela #¤%&/()=!"#¤%&/( semestern.

TACK FÖR TITTEN, PÅ ÅTERSEENDE!!!

måndag 12 juli 2010

Tropiska Båstad






Man kan knappt tro att vi bor i kalla Sverige. Ner till Båstad i fredags och där var det gatufest på lördagen. Så SUPERKUL. mYCKET skratt, kramar från barn och vuxna man inte sett på ett år. Hoppas jag får uppleva detta igen!!! Tropisk natt till söndagen. Sömnlös natt, grubblade på hur det skall bli med kemobehandlingen och om jag skall hinna beställa min peruk innan "mitt" val av frissa går på semester. Denna natt sova jag bara 3 tim MAX... men fick vara med om en fin soluppgång. Mitt favvo träd stod kvar och jag ville ju naturligtvis ha ännu ett kort på det. Härliga bad väntade i Kattvik där barnen även fiskade krabbor och hade krabbrace med våra goa grannbarn. Ca 25c i vattnet sa en dam som badade där varje dag. GÖTT MOS!!!! Idag måndag började det röra på sig lite nere i Båstad. C provade på att åka slalom i konstsnö i en 50 meters backe. En syn för gudarna...*skratt*...solhatt och hjälm och shorts och t-shirt. SUCCE!!!! P skall prova senare i veckan. Eftermiddagen avslutades med att jag bjöd på lunch på PEPES BODEGA. I morgon väntar 1a besöket på onkologen i Jkp. Information om kemoterapin. VILL INTE!!! Hoppas att vi kan åka ner till Båstad igen. Har aldrig kännt så starkt för det stället som jag gör nu. Jag uppskattar det lilla i vardagen mycket mer nu än innan cancerdiagnosen...
TACK FÖR BESÖKET, PÅ ÅTERSEENDE!!!

fredag 9 juli 2010

Nåden är som havet






På avlidne biskop Jan-Arvis Hellströms gravsten står det "Nåden är som havet".
Jan-Arvid är begravd på Öckerö kyrkogård. Var där en sommar och tittade och klippor och havet på västkusten är mäktigt! Mycket! Allt försvinner när man man tittar på vågorna som skrider in mot stranden, man är liksom bortom tid och rum. tiden rinner iväg och bättre tv-program kan man inte ha. Tror då inte att mina knoddar håller med om detta även om de ÄLSKAR att var bland klippor och hav! Här kommer några fler bilde på "mina" solnedgångar från västkusten (BÄSTKUSTEN). Tack för titten, på återseende!

onsdag 7 juli 2010

Till helgen hoppas jag att vi kan åka ner till Båstad.Finns inga finare solnedgångar än där nere. Torekov är ett givet kort. Likaså "mitt" favvo träd vid kustvägen. Åter kommer med mer bilder!





Tack för titten på återseende!

måndag 5 juli 2010


Lite statistik om bröstcancer.

StatistikBröstcancer är den vanligaste formen av cancer bland kvinnor.
Vid tidig upptäckt botas 95%.
Med rätt behandling lever många ett långt liv.
Drygt 70 000 kvinnor lever idag med en bröstcancerdiagnos.
Var tionde kvinna kommer att få bröstcancer.
Nästan 7000 kvinnor drabbas årligen av bröstcancer.
Därtill ett fåtal män (30 per år).
Cirka 1500 kvinnor dör årligen i bröstcancer.

Det är svårt att peka på någon direkt orsak till cancern men en del saker kan man ju tänka på nu när ni läser detta:

Goda levnadsvanor, balanserad kost och regelbunden motion (här handlar det om att prioritera).
Lär känna dina bröst och undersök dem själv regelbundet (varje gång du duschar kanske!!!!).
Kontakta läkare om du upptäcker förändringar (Gjorde inte jag...vilket jag ångrar, men det hade ju inte spridit sig....till armhålan).
Hälsoundersökning med mammografi (avboka aldrig utan att skaffa en ny tid direkt).
Egen medvetenhet om sjukdomen.
Ju tidigare upptäckt – ju bättre prognos.

Operation
Operation är den säkraste behandlingen då cancern inte hunnit sprida sig.

Partiell mastektomi / bröstbevarande kirurgiSå lite som möjligt av bröstvävnaden tas bort, tumören och området närmast omkring.I de flesta fall kompletteras operationen med strålterapi. Då en storleksskillnad mellan brösten uppstår finns det utjämningsdelar i form av skal- och delproteser att få. Utjämningsdelar bekostas av landstingen i Sverige.
MastektomiHela bröstet opereras bort och ibland även lymfkörtlar i armhålan.
Ett nytt bröstDet vanligaste är dock att bära en extern bröstprotes i behån eller en som fäster direkt mot kroppen.
Bröstrekonstruktion kan göras omedelbart i samband med canceroperationen eller efter en tid. Flera metoder finns, ett inplantat som opereras in eller en rekonstruktion med kroppsegen vävnad
Strålterapi
Avsikten med strålbehandling är att minska risken för att cancern ska komma tillbaka
Kemoterapi
Enkelt beskrivet består läkemedlet av ett gift som cellerna inte tål därför används även begreppet cellgiftsbehandling.
Hormonterapi
En del bröstcancer är beroende av det kvinnliga könshormonet östrogen för att växa och sprida sig. Behandlingen hindrar östrogenets normala verkan i kroppen så att tumörens tillväxt hämmas.
Komplikationer
Tack vare en förbättrad teknik vid bröstcanceroperaton och strålbehandling är komplikationerna mindre vanliga nu än förr. Det som kan uppstå är minskad rörlighet och värk i axel, arm och hand och/eller så kallat lymfödem med svullen arm och hand som följd.

Tack för titten...på återseende!

lördag 3 juli 2010

Dagens skratt eller Mission impossible


Idag varmt 30 C i skuggan... C fick bada på badet idag. Själv satt jag i skuggan oh läste en bok. NÄR JAG FYLLER 40 SKALL JAG VARA SNYGG,RIK,LYCKLIG...OCH YNGRE.Skriven av Gunilla Bergensten. En fortsättning på FAMILJENS PROJEKTLEDARE SÄGER UPP SIG. Otroligt roliga böcker *leeeer*

Fick idag besök av en kvinna en släkting en "soul mate". Satt och pratade och hon blev alvarlig och sa: Jag har skaffat mig ett uppdrag...jasså svarade jag,,,vad?
I en speciell affär finns det en man som är sur och butter och hälsar inte, inte alls trevlig.Och varje gång jag kommer in i affären (många ggr på en vecka) så säger jag med klar röst. Nämen heeej, hur är det idaaaag? Han svarar alltid med ett buttert...hej...bra.
Då har hon sagt till hnm att:Jag kommer att hälsa på dig x-tra mycket varje gång tills du blir en glad människa... HAHAHAHA Hon är alltid glad, artig och trevlig. Och jag kan tänka mig när de ser henne komma in så ruuuuusar de in på lagret. ÅÅå nej nu kommer den där trevliga kvinnan som hälsar igen... För vad kostar det på att le och hälsa. Börja dagen med ett leende så ler säkert den personen mot någon annan och på så sätt har vi skickat vidare.... Hoppas hon lyckas eller så blir det mission impossible.

fredag 2 juli 2010



Nyplockade smultron på strå är en lisa för själen!!!! Underbart att uppleva "barnaminnen" för en kväll!

Dagen började med en lååång sovmorgon för mig och barnen. Runt lunchtid följde C med en vän och hennes familj upp till badet. Härligt när människor erbjuder en sådan enkel sak som att bara ta med henne upp till badet. TACK! På em tog C & jag bilen ner till jobbet...100 meter för att fika. Min arbetsledare satt där och han är: vänlig, psykokologisk, medmänniska, vän! Vet vad det handlar om att vara sjuk. Säger det där man vill höra och säger ofta:-- Kom ner till jobbet och ta en kopp med oss. En gång kom jag ner och han mötte mig i dörren...--hur är det , sa han. --Jag skall bara komma ner och gråta lite, sa jag. --Det gör du rätt i , sa han. kaffet är klart, kom ner och gråt här en stund..
Idag hade jag ingen "gråtdag". Bara skratt och glada miner. En del av dem går på semester nu. Sommarjobbarna som alltid kommer i Juli var på plats. Så kul att se alla igen. :) Skrev i papper till AMF... Sverige är fantstiskt med alla sina papper... på gott och ont. Mest gott!

En kvinna kom förbi på expeditionen och hon sa...du är då alltid glad, man får alltid ett leeeeende av dig antingen du är i affären eller här...hm...den bilden har jag ju inte av mig själv, men det var kul att höra.

Denna suveräna dag skall avslutas hos mina föräldrar och vi skall grilla med dem. Man längtar hela vintern till sommaren när man kan äta lite halvbränt kött, med tillbehör. P skall stanna kvar och sova över.
Mina föräldrar bo på en plats som är lugn,skön, helt läkande för själen. Stark fågelsång, inga höga billjud och naturen in på knuten. Rådjur,älgar in i trädgården. Så ladda grillen för nu kommer vi!!!!

Tack för titten, på återseende!!

torsdag 1 juli 2010

So far so good...or not!!!!


Måndag: Op in port a cartén. Hem med smärta.

Tisdag: Kurera sig med smärtlindring, thank´s God för smärttabletter. P skulle få åka cross på den stora banan...hans pappa skjutsade dit hnm...frid & fröjd och glada hejarop!!!! Samtidigt hämtar mormor C för att shopp i Värnamo. 5 par shorts & t-shirt och 20 gummitoffsar följde med hem. Shoppingturen avslutades på café med 3 stoooora kulor glass, YUMMIE!!!!

K ringer hem och säger...du, P har kraschat med crossen, vi kommer hem nu...eller vad tror du?? Försöker per telefon att kolla hur illa det är...konstaterar att de kanske skulle komma hem istället för akuten. Men bara kanske, för sist när jag hämtade P efter kraschen och la hnm i baksätet och körde in så skulle vi ringt efter en ambulans....bah,,,,men de kom hem!!!!!

Onsdag: Försöker att vila idag, P är mörbultad och har ont, så han vilar också, så mycket som en 13 åring gör i den åldern.

Torsdag (idag): Tid hos sjukgymnasten kl 8.00. SMÄRTSAMT!!!!! Rörligheten i vä armen har gått tillbaks en del och har "fastnat"....tänja, trycka, häva sig på armen är vad hon gör. Går därifrån som en 50 år äldre dam... :)


En av mina favvisar är Fiona i Shrek. Jag känner mig som henne när jag inte har mina 2 "proteser" på mig och när jag ser mig själv i speglen. Denna missanpassade kvinna, som skall försöker passa in... Men vi duger som vi är och det finns bara en av mig och det är jag, det finns bara en av dej och det är du.....Så nu skall jag ta kaffe, rabarberpaj m vaniljsås så att jag kan bli ännu mer lik Fiona *leeeer*

Tack för att du tittade in!! På återseende!!