onsdag 2 mars 2011

Lymfskola

Idag var det äntligen dags för lymfskola. Den varade i tre timmar och det var så bra. Lymfterapeuterna på sjukhuset hade träffen. Vi fick se en bildserie med fakta om lymfödem och konsekvenserna man kan få om man t.ex lyfter för tungt, får ett stick som blir infekterat av t.ex en insekt, river sig om man är ute i skogen el t.ex river sig på en ros om man rensa landen. Man får inte var med händerna i jord utan man måste ha plasthandskar och trädgårdshandskar då. Man skall inte ta blodprover i armen på den sidan där man har opererat bort bröstet...om man opererat bort båda då... jo då skall man be dem ta blodprov i foten...



Alltså, jag var med Cajsa på förberdelserna innan hon opererades i Stockholm och de fick till slut sätta kanylen i foten på henne och DET GJORDE SÅ FRUKTANSVÄRT ONT PÅ HENNE!!!! Nu emlade de inte på henne för de trodde att det skulle gå i hennes vä-arm OCH DE HANN INTE VÄNTA PÅ ATT EMLAKRÄMEN SKULLE HINNA VERKA... Men det gjorde så djuriskt ont på henne. Alltså, hur viktigt är det att ta blodprover i foten... viktigt sa hon!. Usch, jag vet inte om det är någon hit. Man kan kanske be dem sprita mer och vara mycket mer nogranna med hygienen sa de, men blir det infektion så kan man få "ros" väldigt lätt. Och om man skulle få ros, då är det viktigt sa de att man kommer in inom det första dygnet.




Det var sju stycken kvinnor som träffades, alla hade vi opererat bort ett bröst eller båda. Vi fick övningar vi skall göra varje dag och själv massage på armar och överkropp. Med de övningarna som jag hade innan så blir det en hel del. Bara det blir bra i sista ändan så. Men när de sa att jag skall ha strumporna hela sommaren med så ser jag mig bara flyta iväg av värme.




2 kommentarer:

  1. Ni måste vara trötta på sjukhus (:- kram Jenni

    SvaraRadera
  2. Hej Vännen, verkar som vi får hoppas på en sval sommar ;-)
    kram
    Öje

    SvaraRadera